Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Κίνα: 65% των μοσχευμάτων προέρχεται από εκτελεσμένους.


Αποτροπιασμό προκαλεί η για πρώτη φορά δημόσια παραδοχή εκ μέρους της Κίνας πως ο κύριος όγκος των ιατρικών μοσχευμάτων, αφαιρούνται από εκτελεσθέντες. Οι αποκαλύψεις συμπίπτουν με την προώθηση εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης εθνικού συστήματος δωρεάς οργάνων.

Όπως αποκαλύπτεται από την εφημερίδα Ημερησία της Κίνας, περίπου 65% των μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται σε εγχειρήσεις προέρχονται από καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών. Είναι η πρώτη φορά που επισήμως εκ μέρους της Κίνας υπάρχει αυτή η παραδοχή, αν και υπήρξαν στο παρελθόν αναφορές για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θανατοποινιτών, οι οποίοι υπογράφουν ότι δέχονται να γίνουν μετά θάνατον δωρητές, αλλά και για εμπόριο οργάνων.

Η αναφορά της εφημερίδας στο ποσοστό αυτό, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή ωστόσο ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Ζιεφού έχει παραδεχθεί ότι τα περισσότερα όργανα που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις προέρχονται από κρατούμενους. "Οι θανατοποινίτες δεν είναι κατάλληλη πηγή μοσχευμάτων" δήλωσε ο Ζιεφού σύμφωνα με την China Daily.

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η Κίνα προωθεί εθνικό σύστημα μεταμοσχεύσεων ώστε η εξάρτηση από τους κρατούμενους να μειωθεί. Στόχος του υπουργείου Υγείας και του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να γίνονται δωρητές οργάνων.

Η εθελοντική προσφορά των Κινέζων είναι εξαιρετικά περιορισμένη τόσο για θρησκευτικούς λόγους όσο και λόγω του ελλιπούς κρατικού συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2003 και μετά μόνο 130 άνθρωποι έχουν γίνει δωρητές οργάνων σε όλη τη χώρα.

Την απόφαση της Κίνας για προώθηση εθνικού συστήματος μεταμοσχεύσεων, χαιρέτισε ο ΠΟΥ. Από τη Γενεύη ο δρ. Λυκ Νοέλ δήλωσε ότι ο Οργανισμός υποστηρίζει την κίνηση και περιμένει να δει τα πρώτα αποτελέσματα.

Το νέο σύστημα - σύμφωνα με ό,τι μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό - θα προβλέπει λίστα αναμονής για λήψη οργάνου, με στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και δικαιοσύνη. Αρχικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε δέκα επαρχίες και πόλεις, μεταξύ αυτών η Σανγκάη, η Ξιανμέν κ.α. και τελικά θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails