Η μεσογειακή διατροφή, την οποία οι διαιτολόγοι χαρακτηρίζουν ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία και η οποία έχει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, "εγκαταλείπεται σταδιακά" στις χώρες από τις οποίες προήλθε, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του FAO, δήλωσε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Ρώμη, ότι τα τελευταία 45 χρόνια η διάσημη διατροφική φιλοσοφία "αργοπεθαίνει" στην κοιτίδα της.
Διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι, καθώς οι λαοί της νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γίνονται πλουσιότεροι, οι διατροφικές τους συνήθειες χειροτερεύουν. Σύμφωνα με τον Σμιτχούμπερ, οι λαοί των ακτών της Μεσογείου ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα που κερδίζουν για να προσθέσουν περισσότερες θερμίδες από κρέατα και λίπη στη διατροφή τους, η οποία παραδοσιακά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες. "Αυτά που τρώνε σήμερα είναι πιο λιπαρά, πιο αλμυρά και πιο γλυκά", είπε. Οι έρευνες έδειξαν ότι από το 1962 ως το 2002 η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε από 2.960 σε 3.340, αύξηση 20%. Όμως, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, που υπήρξαν φτωχότερες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων στην ίδια 40ετία ήταν 30%. "Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης έχουν καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος και με το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων", τόνισε ο Σμιτχούμπερ, προσθέτοντας ότι “σήμερα τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι". Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους είναι επίσης υπέρβαροι.Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήμερα τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει: 'Αφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί). Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα. Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες. Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η συγκεκριμένη σύνθεση της μεσογειακής διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Συμπληρωματικό μέρος της μεσογειακής διατροφής είναι βέβαια η τακτική άσκηση (αθλητισμός, γυμναστική ή οποιασδήποτε μορφής κίνηση).
3 σχόλια:
EEEEEEEEEEEΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ! ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΩΩΩΩΩ? :-(
ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΟΜΩΣ ΟΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΩ ! :-)
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ...ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
ΕΓΩ ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ....
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ, ΣΩΣΤΑ ΔΟΔΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ...ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΠ ΟΛΑ!
ΞΕΡΕΙΣ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΕΡΣΙ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΒΡΗΚΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΤΑΛΕΥΤΩ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ, ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΦΡΟΥΤΑ! ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΙΝΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ, ΕΒΛΕΠΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΡΟΥΤΑ...ΚΙ ΕΤΣΙ...ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ...ΟΡΓΑΝΩΣΑ...ΦΡΟΥΤΟΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ!! ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ!!
ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΕ!
ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ...ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΑΧΑ ΧΧΑ...ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΩΡΟ...:D :D
TΩΡΑ ΝΑΙ ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΛΕΩ ΨΙΛΟΑΣΧΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ! ΧΙ ΧΙ ΧΙ!
ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ ΜΑΝΟ ΜΟΥ!
Μπράβο κορίτσι μου!
Ο δάσκαλος πρέπει να είναι και εκπαιδευτικός και παιδαγωγός!
Εκπαίδευση και πάνω από όλα ΠΑΙΔΕΙΑ, πάνε μαζί νομίζω!
Κάτι που λείπει!
Καλή συνέχεια!
Ωρα καλή!
Και η σωστή διατροφή την ανάλογη ΠΑΔΕΙΑ θέλει!
Και δεν είναι καθόλου άσχετα τα λόγια σου!
Δημοσίευση σχολίου