Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Με γερμανικά… τανκς κατά των κερδοσκόπων!


Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για μορφοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στην κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση Eurogroup/Ecofin – Οι δύσκολες λεπτομέρειες του σχεδίου και ο διεθνής θαυμασμός στους διπλωματικούς χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου – Με διπλή παρέμβαση, η ΕΚΤ βάζει «πλάτες» σε τράπεζες και κρατικό δανεισμό

Θέμα 24ωρων είναι πλέον η… εκστρατεία των γερμανικών τανκς κατά των κερδοσκόπων που έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι κερδοσκόποι παραμένουν «οχυρωμένοι» στις δικές τους θέσεις, κρατώντας σταθερά το spread των ελληνικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες τις τελευταίες ημέρες, αλλά στους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζεται η αισιοδοξία, ότι η πτώση του spread θα επιταχυνθεί μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων στις αρχές της εβδομάδας. «Ποιος θα ρισκάρει να ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία, όταν πια θα βρίσκεται το ευρωπαϊκό όπλο στο τραπέζι», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές....Πάντως, εξακολουθεί να είναι ασαφές -και να διακινούνται αρκετά σενάρια με διαφοροποιήσεις σε κρίσιμες λεπτομέρειες…- με ποιο τρόπο ακριβώς θα παρασχεθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα. Στην τελική ευθεία του Ecofin κάθε χώρα επιδιώκει να έχει τη δική της συμβολή στη διαμόρφωση του σχεδίου, με αποτέλεσμα να διαρρέουν στον Τύπο και τα ΜΜΕ διεθνώς αρκετές εκδοχές του προγράμματος στήριξης, που συζητείται με απόλυτη μυστικότητα.

Χθες, το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για έκδοση ομολόγων από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το μέγεθος της οικονομίας τους, τα οποία θα παραχωρηθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες που θα αναλάβουν να στηρίξουν τον ελληνικό δανεισμό.

Ορισμένοι παράγοντες της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό, επιμένουν, ότι η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει μόνο αν υπάρξει κίνδυνος να μείνει ακάλυπτη κάποια από τις εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας μέσα στον Απρίλιο και τον Μάρτιο, όπου θα πρέπει να αντληθούν 25 δις. ευρώ. Επιπλέον, διχάζονται οι γνώμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το αν θα πρέπει ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας να επισημοποιηθεί, ώστε να εφαρμοσθεί με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις, ή αν θα παραμείνει σε επίπεδο ad hoc, δηλαδή ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας.

Τις μυστικές διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκπόνηση και εφαρμογή έκτακτου σχεδίου σωτηρίας της Ελλάδας αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” σε άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει, ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει συσταθεί μυστικά μια επιτροπή ελάχιστων (για «μισή ντουζίνα», γίνεται λόγος) τεχνοκρατών, που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας.

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στην άκρως απόρρητη ομάδα, που συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες σε οικονομικά υπουργεία και γραφεία κεντρικών τραπεζών, μετέχει κορυφαίος υπηρεσιακός παράγοντας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Γιοργκ Άσμουσεν, καθώς και ο Γάλλος ομόλογος του, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπροσωπείται από τον κορυφαίο οικονομολόγο της, Γιούργκεν Σταρκ. Στην ομάδα μετέχει και κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ορισμένοι εκπρόσωποι χωρών που θα μετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης, αν χρειασθεί.

Η ομάδα έχει προχωρήσει ήδη σημαντικά τις προετοιμασίες, αποκαλύπτει το “Spiegel”. «Μπορούμε να πληρώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται σε 48 ώρες, αν απαιτηθεί», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο Άσμουσεν, τον προϊστάμενό του, Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει δάνεια και εγγυήσεις δανεισμού συνολικού ύψους 25 δις. ευρώ, που θα προσφερθούν από τις συμμετέχουσες χώρες. Στην Γερμανία θα πέσει το βάρος για το 20% αυτών των ενισχύσεων, σύμφωνα με το Spiegel.

Παρεμβαίνουν και οι τραπεζίτες

Υπέρ της Ελλάδας παρεμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και οι κεντρικοί τραπεζίτες, που εμφανίζονταν διστακτικοί, αν όχι άκαμπτοι, όσο η κυβέρνηση καθυστερούσε την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία ο Ζαν Κλωντ Τρισέ έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «πειστικά», σημειώνοντας ότι δεν χρησιμοποιεί εύκολα αυτό το επίθετο.

Ο Άξελ Γουέμπερ, πανίσχυρος επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και πιθανότερος διάδοχος του Τρισέ μετά τον Μάιο, έδωσε ισχυρή στήριξη στα ελληνικά ομόλογα, δηλώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο βαθμολογίας, πέραν του οποίου κάποια ομόλογα θα απορρίπτονται από την ΕΚΤ από το 2011».

Εξηγώντας την άποψή του, ο Γουέμπερ επισήμανε, ότι θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ένα σύστημα «κουρέματος» των αποτιμήσεων των ομολόγων, ανάλογα με τη βαθμολογία τους. Δηλαδή, τα ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία να μην απορρίπτονται εντελώς από την ΕΚΤ, αλλά να γίνονται δεκτά με τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ότι η γερμανική λύση, που είναι ανεκτή για τις ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, θα υιοθετηθεί τελικά από το συμβούλιο της ΕΚΤ, ανάβοντας «πράσινο» σε ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, χωρίς το φόβο μιας νέας υποβάθμισης από την Moody’s στην κατηγορία ΒΒΒ-, που θα έθετε εκτός μηχανισμού της ΕΚΤ τους ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΕΚΤ έχει δώσει «σήμα» στις ελληνικές τράπεζες, να αντλήσουν μεγάλα ποσά ρευστότητας στην προσεχή δημοπρασία τρίμηνης διάρκειας στα τέλη του μήνα, ώστε με τον τρόπο αυτό να έχουν αρκετά «πυρομαχικά» το δύσκολο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, για να αγοράσουν ομόλογα από τις δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ.

Την εκστρατεία των τραπεζιτών υπέρ της Ελλάδας συμπλήρωσε χθες ο κ. Γιώργος Προβόπουλος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο Reuters, εμφανίσθηκε βέβαιος για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2012. Τόνισε, μάλιστα, ότι, αν και η οικονομία θα πέσει σε σοβαρή ύφεση το 2010, με ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ γύρω στο 2%, τα επόμενα χρόνια τα μέτρα σταθεροποίησης θα συμβάλλουν, ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Με αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ότι ίσως και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ένας κύκλος ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, που θα συμπιέσει το spread ενδεχομένως και χαμηλότερα από τις 250 μονάδες βάσης, πριν αρχίσει εκ νέου ο δανεισμός του Δημοσίου τον Απρίλιο. Και εκτιμούν, ότι η κάμψη των spread θα δημιουργήσει εκ νέου ευνοϊκό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας και στο ΧΑ να εγκαταλείψει τη στάση αναμονής των τελευταίων ημερών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σημαντικής ανόδου του Δείκτη.

Στο μεταξύ, οι διπλωματικοί χειρισμοί του Πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει διεθνή θαυμασμό. Το Business Week, σε εκτεταμένο χθεσινό ρεπορτάζ, τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να μετατρέψει την οικονομική αδυναμία της Ελλάδας σε διπλωματικό πλεονέκτημα. «Αν θέλει κανείς να δει πώς μπορεί να βγει ένας άνθρωπος από ένα πολύ βαθύ λάκκο, θα πρέπει να παρακολουθήσει τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου», τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επισημαίνοντας, ότι οι λεπτοί χειρισμοί του Έλληνα Πρωθυπουργού επέτρεψαν στην Ελλάδα να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη, παρά το βαρύ κλίμα για τη χώρα μας διεθνώς.
Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails