Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

"Κρίση του ευρώ" με φόντο την τραγωδία στην Αθήνα.


Η μετάδοση του φόβου για τη δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες της νοτίου Ευρώπης, με φόντο τα αιματηρά γεγονότα στην Αθήνα, ασκεί μεγάλη πίεση στα χρηματιστήρια και στην αγορά συναλλάγματος. Οι αναλυτές μιλάνε πια για "κρίση του ευρώ" και όχι ¨κρίση της Ελλάδας".

Στο 1,2804 η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα πλήττεται σφοδρά από τις ανησυχίες για το χρέος των οικονομιών της Ευρωζώνης αλλά και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ενώ ο κίνδυνος εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης βυθίζει το ευρώ, η αποστροφή προς τον κίνδυνο χτυπά τα εμπορεύματα αλλά και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και το γεν περιθωριοποιείται από τις ανησυχίες για το έλλειμμα, το ανοδικό momentum του δολαρίου θα αυξηθεί, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ προμηνύουν αύξηση των επιτοκίου πριν τα τέλη του έτους, σχολιάζουν αναλυτές....Το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 1,2804 δολάρια.

Νέα "βουτιά" στο ΧΑ με απώλειες 3,91%

Με πτώση 3,91% έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α, στον απόηχο των τραγικών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ενώ αντίστοιχη εικόνα σημειώθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές. Με τα γεγονότα να αποτελούν πρώτη είδηση στα διεθνή πρακτορεία πραγματοποιήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να καταγράψει νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν στο 4%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.662,10 μονάδες με απώλειες 3,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 247 εκατ. ευρώ. Μόνο 26 μετοχές ενισχύθηκαν, 160 κατέγραψαν απώλειες και 35 παρέμειναν σταθερές.

Ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές υπό τον φόβο ενός ντόμινο

Σε ρευστοποιήσεις προχωρούν οι επενδυτές διεθνώς, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να διαγράφουν τα κέρδη της χρονιάς και το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 14 μηνών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μετάδοση της ελληνικής κρίσης μετά τα σημερινά επεισόδια στην Αθήνα.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης των αναπτυγμένων αγορών MSCI World υποχωρεί 1,9% και έχει διαγράψει τα φετινά του κέρδη.

Πτώση 14% για την τιμή του νικελίου, που ηγείται της πτώσης συνολικά στα εμπορεύματα.

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 3,3%, στα χαμηλότερα επίπεδα απ’ τον προηγούμενο Ιούλιο.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 1% έναντι του δολαρίου για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Ο χαλκός υποχωρεί κάτω απ’ τα 7.000 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κάτω απ’ τα 80 δολ. το βαρέλι.

Οι επενδυτές σπεύδουν στα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση των 10ετών έχει υποχωρήσει 8 μονάδες βάσης, στο 3,5%.

Πάνω από 1,1 τρις δολ. Διαγράφηκαν απ’ τις χρηματιστηριακές αξίες παγκοσμίως χθες λόγω της ανησυχίας ότι θα χρειαστούν και άλλες διασώσεις κρατών, όπως έγινε με την Ελλάδα. Οι ανησυχίες στρέφονται κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, γεγονός που αναθερμαίνει τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης.

Σήμερα ο διοικητής της Bundesbank Axel Weber προειδοποίησε για την απειλή «φαινομένων θανατηφόρας μετάδοσης» την ώρα που η Moody’s προειδοποιούσε για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας και στην Αθήνα τρεις άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους απ’ τις αναταραχές.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails