Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Το αρχαιότερο γεύμα με ψάρια στον κόσμο!


Πρέπει να υπήρξε το πρώτο δωρεάν "σούσι μπαρ" στον κόσμο, όταν, πριν από περίπου 1,95 εκατ. χρόνια, μια μεγάλη ομάδα προγόνων του ανθρώπου βρέθηκε στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης ή ποταμού στην Κένυα, έπιασε ψάρια και άλλα θαλασσινά από τα γύρω ρηχά νερά, τα ξεκοκάλισε με τη βοήθεια πρωτόγονων λίθινων εργαλείων και τα έφαγε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής έρευνας αμερικανών επιστημόνων, που μελέτησαν τα απομεινάρια (χιλιάδες μικρά κόκαλα) εκείνου του γεύματος, τα οποία παρέχουν σήμερα τα πιο πρώιμα και ασφαλή στοιχεία ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έτρωγαν ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν στο νερό, όπως χελώνες ή κροκόδειλους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το "Science", πιθανώς εξηγεί πότε και γιατί άρχισε να αναπτύσσεται σε μέγεθος ο ανθρώπινος εγκέφαλος, καθώς οι οργανισμοί που ζουν στο νερό, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ουσιώδη για την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου....Οι πρώτοι διακριτά μεγαλύτεροι ανθρώπινοι εγκέφαλοι εμφανίστηκαν με τον Homo erectus (τον "όρθιο" άνθρωπο) πριν περίπου 1,8 εκατ. χρόνια και αρκετοί επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό συνέπεσε με την έναρξη της κατανάλωσης θαλασσινής και άλλης υδάτινης τροφής πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια, κάτι που προκάλεσε δραματική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό που ουσιαστικά δεν ήταν παρά μια εύλογη θεωρία μέχρι σήμερα, τώρα πλέον αποκτά και τεκμηρίωση με απτά στοιχεία.

Οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν στην Κένυα (βόρεια από την τοποθεσία Κούμπι Φόρα, που έχει θεωρηθεί κοιτίδα του Homο erectus) για πρώτη φορά στοιχεία ότι από τόσο παλιά οι πρόγονοι του ανθρώπου όντως έτρωγαν και θαλασσινά. Ανακάλυψαν μια ευρεία γκάμα απολιθωμένων οστών 48 ζώων της θάλασσας και της ξηράς, εκ των οποίων δέκα είχαν κατατμηθεί και φαγωθεί στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή και μηνών. Εκτός από τα ψάρια, είχαν επίσης φαγωθεί χελώνες, κροκόδειλοι, αντιλόπες, ιπποπόταμοι, ρινόκεροι κ.α. - "πρακτικά οποιοδήποτε ζώο έπεφτε στα χέρια τους", όπως είπε ένας ερευνητής.

"Πρόκειται για τις πρώτες, πέραν κάθε αμφιβολίας, αποδείξεις ότι οι μακρινοί πρόγονοι των ανθρώπων έτρωγαν ψάρια, πριν συμβεί η δραματική αύξηση του εγκεφάλου τους", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοανθρωπολόγος Μπράιαν Ρίτσμοντ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Η μελέτη των ισοτόπων άνθρακα στα δόντια των υπολειμμάτων των ζώων, από τη γεωχημικό Ναόμι Λέβιν του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, έδειξε ότι η τοποθεσία κατανάλωσης των φαγητών ήταν ένα υγρό και σκιερό μέρος με φοίνικες, πιθανώς μια στενή λωρίδα δάσους στις όχθες μιας λίμνης ή ενός ποταμού. Η ταυτότητα αυτών που έφαγαν όλα αυτά τα ζώα, παραμένει μυστήριο, καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου δικά τους κόκαλα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για αυστραλοπίθηκους ή μέλη του γένους Homo habilis, που μέχρι τότε είχαν μικρούς εγκεφάλους.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/107/22/10002.abstract?sid=9d146791-3d2f-4977-bc80-4c0ce580ae6c
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails