Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

"Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό"(?).

Κλισέ; Κλισέ, ξε-κλισέ η επιστήμη υποστηρίζει ότι ισχύει και μάλιστα παρουσιάζει στοιχεία στο τεύχος της Journal of Personality and Social Psychology.

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία που συνέλλεξαν οι ερευνητές από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και συγκρίνει τα «ατυχή» γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή και το αποτέλεσμα στη σημερινή τους κατάσταση (τόσο ψυχολογικά όσο και γενικότερα).

Οι υπογράφοντες τη μελέτη είναι οι Mark Seery, PhD, assistant professor of psychology στο University at Buffalo; E. Alison Holman, PhD, assistant professor of nursing sciences, University of California, Irvine; και Roxane Cohen Silver, PhD, professor of psychology and social behavior and medicine στο UC Irvine.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεαν τα δυσμενή γεγονότα και τις δοκιμασίες με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, λένε οι ερευνητές. Όσο πιο έντονα ήταν αυτά, τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα στην ευζωϊα των ανθρώπων. Όμως η έρευνα που έγινε τώρα, με δείγμα 2.398 άτομα των οποίων τα στοιχεία αξιολογήθηκαν, έδειξε ότι όσοι είχαν περάσει κάποιες δυσκολίες στη ζωή τους, είχαν καλύτερο επίπεδο ψυχικής υγείας, τόσο από όσους είχαν περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά και από εκείνους που δεν είχαν περάσει καμία δυσκολία....Το πρώτο συμπέρασμα ήταν αναμενόμενο. Το δεύτερο όμως; «Ηρθαμε αντιμέτωποι με τη γραμμική συσχέτιση δυσχερειών και επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Όμως» επισημαίνει ο Seery «ανακαλύψαμε ένα ακόμα στοιχείο». Οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό, δηλαδή έχουν περάσει κάποιες δυσκολίες στη ζωή τους, εμφανίζονται ψυχικά πιο υγιείς από εκείνους που έχουν ζήσει μια ζωή χωρίς προβλήματα. Οι πρώτοι μάλιστα εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Είναι αξιοσημείωτο, λέει ο Seery, ότι αυτά τα άτομα εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό αντοχής και προσαρμοστικότητας σε τρέχουσες δυσκολίες.

Η αντοχή είναι συνδεδεμένη με την πρότερη εμπειρία και μάλιστα με τις δυσκολίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


Η βρώμικη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό εκτός από επιχειρηματικούς λόγους ή ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ακυρώθηκε και εξ αιτίας των αντιδράσεων του λαού της περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που από την αρχή, με συνεχείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο δρόμο, αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον και την απασχόληση επένδυση, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την προωθούσαν ή την ήθελαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σφύριζαν αδιάφορα.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσει ο Αστακός να θεωρείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ένα "καταραμένο" μέρος που σπρώχνουν σταθερά την τελευταία 20ετία προς αυτόν βρώμικές ύποπτες και αδιαφανείς επενδύσεις. Να υπάρξει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στο Πλατυγυάλι Αστακού ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί και γι' αυτό επιδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με ήπια βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής (επεξεργασία - συσκευασία -τυποποίηση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων κλπ) για να υπάρξει οικονομική αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails