Χερσόνησος...
Το πιο καλά οργανωμένο τουριστικό θέρετρο του νομού. Απέχει 27 χλμ Α από το Ηράκλειο και έχει 4.075 κατοίκους. Οι μεταμορφώσεις του από χρόνο σε χρόνο για τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς είναι εντυπωσιακές.
Το πιο καλά οργανωμένο τουριστικό θέρετρο του νομού. Απέχει 27 χλμ Α από το Ηράκλειο και έχει 4.075 κατοίκους. Οι μεταμορφώσεις του από χρόνο σε χρόνο για τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς είναι εντυπωσιακές.
Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάθε λογής κέντρα διασκέδασης και ακόμα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης ή ακριβά κοσμήματα και ρούχα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Οι παραλίες της περιοχής, από τις πιο απάνεμες του βόρειου τμήματος του νομού, είναι ασφυκτικά γεμάτες όλο το καλοκαίρι.
Η νυχτερινή ζωή έντονη. Μπαρ, ντισκοτέκ, ποτό στο... πεζοδρόμιο και εκκεντρικές εμφανίσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για τους πιο «συντηρητικούς».
Κοντά είναι οι οικισμοί Πισκοπιανό και Κουτουλουφάρι, που διαθέτουν επιπλωμένες βίλες, και σε μικρή απόσταση το χωριό Χερσόνησος, αμέτοχο και αδιάφορο για ότι συμβαίνει 3 χλμ πιο κάτω.
Στα δυτικά του σημερινού χωριού υπήρχε στην αρχαιότητα ομώνυμη ανεξάρτητη πόλη, επίνειο της αρχαίας Λύττου, που σύμφωνα με την παράδοση είχε οικιστεί από απόγονους των Τυρρηνών, οι οποίοι έφεραν μαζί τους ξόανο (ξύλινο άγαλμα) της Βριτόμαρτης Αρτέμιδας (της κυριότερης θεότητας της πόλης).
Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους, όπως διαπιστώθηκε από λείψανα μινωικού οικισμού που βρέθηκαν στη θέση Ανίσαρα, στα δυτικά του λιμανιού. Στους Ιστορικούς Χρόνους η Χερσόνησος υπήρξε αυτόνομη και ανεξάρτητη πόλη, που άκμασε ιδιαίτερα στα Ρωμαϊκά Χρόνια και αργότερα.
Η Χερσόνησος ήταν έδρα επισκόπου από τα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια. Ιδρυτής της Επισκοπής αναφέρεται ο ίδιος o Απόστολος Τίτος, μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Αξιοθέατα αποτελούν:Λείψανα Ρωμαϊκής Εποχής έχουν εντοπιστεί στους αγρούς, στα δυτικά και νότια της μικρής χερσονήσου.
Εξάλλου, λιμενικά έργα της ρωμαϊκής Χερσονήσου είναι ευδιάκριτα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην περιοχή του σύγχρονου χωριού.Δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές εντοπίστηκαν ανασκαφικά στη θέση Άγιος Νικόλαος (υπάρχει ομώνυμο εκκλησάκι) και Καστρί.
Τα δάπεδά τους ήταν σκεπασμένα με ψηφιδωτά σε γεωμετρικά σχήματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου