Εχουμε και ευχάριστα!!
Παραγωγή βιοκαυσίμου από τηγανόλαδα με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας, πέτυχαν τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια των προγραμμάτων «Φυτώριο Ιδεών». Πρόκειται για την αυτόνομη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ «Δαίδαλος» που πρόσφατα βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της Unesco και παρουσιάσθηκε την Τρίτη και στα Χανιά. Πέρα από την παραγωγή καυσίμου από χρησιμοποιημένα λάδια εστιατορίου, η αυτόνομη μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην ηλεκτροδότηση, με φτηνό και οικολογικό τρόπο, απομακρυσμένων μικρών χωριών, ειδικά σε υπανάπτυκτες περιοχές της Αφρικής και ήδη έχει αξιοποιηθεί πειραματικά στο Καμερούν.
«Η μονάδα μπορεί να αξιοποιήσει κάθε είδους λάδι, οξύτητας μέχρι 5%. Με τη βοήθεια ηλιακής ενέργειας το λάδι θερμαίνεται σε μια δεξαμενή της μονάδας, και με την μίξη μικρής ποσότητας μεθανόλης παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του καυσίμου το οποίο και παράγεται σε πολύ καλές ποσότητες. Για 20 λίτρα λαδιού μπορούμε να έχουμε πάνω από 19 λίτρα βιοντίζελ», τόνισε κατά την παρουσίαση της μονάδας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Che Franklin. Ο ίδιος παρήγαγε ήδη καύσιμο στην απομακρυσμένη κοινότητα Μango του Καμερούν, αξιοποιώντας το φοινικέλαιο που παράγει η περιοχή.
Ο Βάιος Μπακιρτζόγλου, από το τμήμα ηλεκτρονικών μηχανικών, τόνισε πως η πρωτοτυπία της μονάδας συνίσταται στο ότι λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή), είναι αυτόνομη και όπως είπε, «από τη στιγμή που κάποιος την έχει στην κατοχή του μπορεί μόνο με τον ήλιο και τηγανόλαδα να παράγει βιοντίζελ. Μπορεί αξιοποιώντας τα λάδια που παράγει σπίτι του, ή παίρνει από κάποιο εστιατόριο να φτιάχνει το καύσιμο του.
«Μέσα σε 10 ώρες η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί να παράγει 100 λίτρα βιοκαύσιμο. Σε μεγαλύτερη κλίμακα εννοείται ότι μπορεί να παράγει ακόμα περισσότερο», εξήγησε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος, διευκρινίζοντας πως η μονάδα είναι ιδανική για παραγωγή καυσίμων για απομακρυσμένες κοινότητες, αλλά και μπορεί να συμβάλει και στην κάλυψη ενεργειακών αναγκών σπιτιών και επιχειρήσεων.
Μπράβο παιδιά!!
1 σχόλιο:
Γι' αυτό έρχονται οι λιγδιάρηδες! :-)
Δημοσίευση σχολίου