Τουριστικό ρυθμό ανάπτυξης, μικρότερο από το μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, θα παρουσιάσει η Ελλάδα την επόμενη 10ετία, ενώ οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες αναπτύσσονται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς και στο επίπεδο των Βαλκανίων.
Επιπλέον αν η χώρα μας δεν διαφοροποιήσει την τακτική, τη στρατηγική, την πολιτική της, αναφορικά με το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες της και την επόμενη δεκαετία, θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους ίδιους πελάτες, ωστόσο καμία χώρα από αυτές που αναπτύσσουν τον εξερχόμενο τουρισμό τους με μεγάλους ρυθμούς δεν θα είναι στο top 10 των πελατών μας και στο 80% του συνόλου των τουριστών που θα μας επισκέπτονται. Οι επισημάνσεις αυτές, περιλαμβάνονται σε μια σειρά μελετών του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο “Το όραμα του τουρισμού για 2020”.
Η παρουσίαση της, προσανατολισμένης στην Ελλάδα, περίληψης χωρίζεται σε 4 μέρη:
Το πρώτο αναφέρεται σε προβλέψεις για τους ρυθμούς αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού γενικά, καθώς και στη μεταβολή μεριδίων αγοράς από τις κύριες χώρες – πηγές του τουρισμού μας, ειδικά.
Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τα αντίστοιχα στοιχεία για μερικούς ανταγωνιστές μας (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία).
Το τρίτο μέρος, αναφέρεται σε εθνικές στρατηγικές και το τέταρτο και τελευταίο, σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν / διαμορφώνουν τις τάσεις της τουριστικής ζήτησης ανά περιοχή. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, ενώ η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να έχει σε απόλυτους αριθμούς τις περισσότερες αφίξεις, ο μέσος ετήσιος αριθμός αύξησης των αφίξεων, είναι με διαφορά ο μικρότερος όλων των υπόλοιπων περιοχών του κόσμου και το μερίδιο αγοράς της, βαίνει συνεχώς μειούμενο. Στην περιοχή που κατατάσσεται η Ελλάδα (νότια Ευρώπη), τόσο οι ρυθμοί αύξησης, όσο και τα μερίδια αγοράς, έχουν πτωτική τάση.
Σημειώνεται ακόμη, ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο από το μέσο όρο της περιοχής, αλλά και ότι οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες αναπτύσσονται με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στο επίπεδο των Βαλκανίων.
Το 2020, η Γαλλία θα εξακολουθεί να είναι ο υπʼ αριθμόν 1 ευρωπαϊκός προορισμός, με περισσότερες από 100 εκατομμύρια αφίξεις. Την πρώτη θέση παγκόσμια θα καταλαμβάνει πλέον η Κίνα με 130 εκατομμύρια αφίξεις.Τους μεγαλύτερους μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης θα έχουν η Κροατία με 8,4%, η Ρωσία με 6,8%, η Σλοβενία με 6%, η Τουρκία με 5,5% και τέλος η Βουλγαρία και η Ρουμανία με 4,6%. Στην έρευνα παρουσιάζονται και στοιχεία για κάποιους από τους σημερινούς και μελλοντικούς ανταγωνιστές μας.Η Ελλάδα, μαζί με Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία εμφανίζουν τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι, ο κύκλος του προϊόντος και των τεσσάρων αυτών χωρών βρίσκεται καθαρά στη φάση της ωρίμανσης, φάση η οποία φαίνεται να διαρκεί πολλά χρόνια. Παράλληλα, μια σειρά «νέων» τουριστικών προορισμών εμφανίζεται -ή επανεμφανίζεται- καταλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα από τη πίττα της αγοράς. Οι «νέοι» αυτοί προορισμοί απευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εισοδηματικά χαμηλό τμήμα της αγοράς.
Ας δούμε τώρα τι προβλέπεται για τον εξερχόμενο τουρισμό από μια σειρά χωρών που είναι παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα.
Γερμανία:
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα-πηγή τουριστών παγκόσμια. Ομως η ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού της θα είναι μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου (3.4%) και θα προσεγγίσει το 2.9% για το διάστημα 1995-2020.
Η Γαλλία θα παίρνει πάντα τη μερίδα του λέοντος από τη γερμανική αγορά και οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου αγοράς της με 4.8%. Ηνωμένο Βασίλειο:
Ο εξερχόμενος τουρισμός από το ΗΒ αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 3.3%. Η Γαλλία , το Βέλγιο, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ θα αυξάνουν το μερίδιο τους με ρυθμούς 3.8%, πάντα στο διάστημα 1995-2020.
Οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται για τους παραδοσιακούς προορισμούς Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Βέλγιο, ενώ η Τουρκία θα παρουσιάσει επίσης μεγάλη αύξηση ξεκινώντας όμως από χαμηλή βάση.
Ιταλία:
Από τους καθιερωμένους προορισμούς της ιταλικής αγοράς, η Ελβετία και οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ από τους αναδυόμενους προορισμούς η Κροατία και η Αίγυπτος .
Πηγή:Εφ."Πατρίς"
2 σχόλια:
πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια για τον τουρισμό μας
και υποτίθεται οτι θα ηταν και η ''βαρια βιομηχανία''μας
στείλτα το Σπηλιωτόπουλο που ειναι ολο φανφάρες και πάρτι
Ο Αρης μας,το καημένο το παιδί,άσχετος με το αντικείμενο!
Αν δεις παλιότερη μου ανάρτηση σχετικά με δηλώσεις του στην Κρήτη όσον αφορά τον τουρισμό θα καταλάβεις!
Το post είχε τίτλο:
"Τον λένε Αρη,έρχεται από τον Αρη και είναι Αριανός"
Τι άλλο να προσθέσω??
Δες εδώ:
http://manosbee.blogspot.com/2008/06/blog-post_8995.html
Ωρα καλή!
Δημοσίευση σχολίου