Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λάδι, περιορισμένο κόκκινο κρέας και λίγα γαλακτομικά προλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα -από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα- για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στον καρκίνο, στην οποία συμμετείχαν 26.000 Έλληνες. Η μεσογειακή διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου έως και κατά 22%, εάν υιοθετηθεί στο σύνολό της, όπως υποστηρίζει εκ νέου ευρεία έρευνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διερεύνησης της σχέσης του Καρκίνου και της Διατροφής (EPIC).
«Και μόνον η χρήση περισσότερου ελαιόλαδου και λιγότερου βουτύρου μειώνει τον κίνδυνο κατά 9%, ενώ δύο αλλαγές στη διατροφή, όπως η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων οσπρίων, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 12%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, το οποίο δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Cancer».
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης πανευρωπαϊκής μελέτης για την κακοήθεια, στην οποία συμμετέχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.
Ο υπεύθυνος για το ελληνικό σκέλος της μελέτης, καθηγητής του Χάρβαρντ, Δημήτριος Τριχόπουλος, και η ομάδα του ,σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών, παρακολούθησαν σχεδόν 26.000 Ελληνες εθελοντές για 10 χρόνια. «Οι αλλαγές στη διατροφή μας και η υιοθέτηση του μεσογειακού προτύπου έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Από τους 26.000 εθελοντές, αυτοί που ακολούθησαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πληγούν από την ασθένεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τριχόπουλος. Πάντως εξαιρετικά σημαντικό είναι το πότε (σε ποια ηλικία) και σε ποιον βαθμό θα υιοθετήσει κάποιος τη μεσογειακή διατροφή. «Σε διαφορετικό ποσοστό θωρακίζεται ο οργανισμός ενός παιδιού που την ακολουθεί από τη γέννησή του και σε άλλο ο οργανισμός ενός ανθρώπου που κάνει την αλλαγή στα 40 του», δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας.
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, μέτριες έως υψηλές ποσότητες ψαριών, χαμηλές έως μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, χαμηλές ποσότητες κρέατος και μέτριες ποσότητες κρασιού μαζί με το φαγητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου