![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvTrcRmgD9YfOhB6msPfbAqh8T-Yxs6HX_x7N1DQQolRaadoOBllQXuk_xPeMVDsEWbMaN5aDIerLZg_jHcA7gq_iTMBE1-XOhMafrDQOyUbLWKbOREZqE5VEJ1Bh6BtDkUZaePKIWmV4/s400/ecogreens-logotype.gif)
Η εκδήλωση, ανοικτή για όλους, θα αποτιμήσει κριτικά το σημερινό ελληνικό τουριστικό μοντέλο και θα διερευνήσει συγκεκριμένες πολιτικές προώθησης και στήριξης ενός περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά αειφορικού Τουρισμού που θα σέβεται και θα περιλαμβάνει ως ισότιμους εταίρους τις τοπικές κοινωνίες. Η εκδήλωση, η οποία ακολουθεί παρέμβαση στην Πύλο της Μεσσηνίας τον Ιούλιο, και προηγείται αντίστοιχης στην Σάμο στις 20 Οκτωβρίου, εντάσσεται στα πλαίσια της συνδιαμόρφωσης και βελτίωσης του προγράμματος των Ο-Π για τον Τουρισμό μέσα από τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σε διάφορες τουριστικές περιοχές. Στην ημερίδα θα γίνει επίσης ανασκόπηση του ηρωικού αγώνα τοπικών και περιβαλλοντικών κινήσεων ενάντια στα παρωχημένα - επιδοτούμενα, υπεράκτια, με ή χωρίς οσμή σκανδάλου - μοντέλα των περίκλειστων ξενοδοχείων, αγίου ρήαλ εστέητ και συγκροτημάτων γκολφ και παραθεριστικής κατοικίας (βλ. «Κάβο Σίδερο», ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, Νιές Βόλου, Αταλάντη). Πάνω από 30 ομιλητές και παρεμβαίνοντες αναμένεται να ασκήσουν έντονη κριτική στο μαζικό, πακεταρισμένο και χωρίς χαρακτήρα τουρισμό των τσάρτερ που τελικά δεν αφήνει κανένα όφελος στην τοπική οικονομία, και αυξάνει ανησυχητικά τα περιστατικά βίας, οικοδομικής ασυδοσίας, υφαρπαγής προστατευομένων περιοχών, ισοπεδωτικής ομοιομορφίας, υποβάθμισης του περιβ
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6i97b2H9PsGM6lQDSba1IFVHjklZaynb9hR9DE9QeRdxRHI76id0XN9zbrQPyW47er6Mig3Ij-Cn96wXkAPkzXr6uGRlt6s6EpJxUmwrFCJSUuT_4HolyV98LLHLZZVzLYyFR-u0zFAE/s400/banner200.jpg)
Ο Τουρισμός αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο το οποίο διαμορφώνει και την γενική εικόνα αλλά και την ουσιαστική δομή μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με τα εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό και τα ακατέργαστα βοθρολύματα έχουν πεταχτεί στη θάλασσα, στις πλαγιές και στις ανεξέλεγκτες χωματερές και πάμπολλες ευκαιρίες ουσιαστικής βιώσιμης και αυτό-τροφοδούμενης τουριστικής ανάπτυξης, ανάπτυξης με μέτρο - με μέτρο τον πολίτη και όχι τον πελάτη. Ο τουριστικός γιγαντισμός, η τσιμεντοποίηση και η αστικοποίηση πανέμορφων ιστορικών περιοχών με την επιστημονική μέθοδο «της αρπαχτής» οδηγούν μόνο στην (αυτο) καταστροφή του Τουρισμού και της χώρας. Χάρι στους αγώνες και το μεράκι φίλων της οικολογίας και της παράδοσης, οάσεις αειφορικού τουρισμού και γνησιότητας επιβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Για να μην τις καλύψει η άμμος, τόσο η μεταφορική της ομοιομορφίας όσο και η πραγματική της ερημοποίησης, χρειάζεται επειγόντως μια άλλη τουριστική πολιτική που θα υποστηρίζει το πραγματικό πράσινο αντί του πράσινου του γκολφ. Μια πολιτική που αντί για ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους και μαρίνες για τους ολίγους να ανοίγει σιδηρόδρομους, ποδηλατόδρομους και οικολογικά μονοπάτια για όλους. Για έναν Τουρισμό όπου οι τουρίστες θα ξαναγίνουν «μύστες», οι εργαζόμενοι οικοδεσπότες και όχι δουλοπάροικοι σε αχανή τουριστικά φέουδα, και ο «Ζευς» πάλι Ξένιος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου