Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Διεθνής καπιταλιστική κρίση!

Ένα μεγάλο θέμα που έχει αναδειχθεί, μέσα από την κρίση του νεοφιλελευθερισμού, είναι οι τράπεζες.
Δείτε τι έγινε στην Αμερική.
Και έπεται συνέχεια, δείτε εδώ:
"Το ενδεχόμενο η πτώχευση της Lehman να προκαλέσει ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων είναι υπαρκτό και η UBS είναι η τράπεζα που κινδυνεύει περισσότερο.
Η UBS είναι η τράπεζα που κινδυνεύει περισσότερο εάν υπάρξει «ντόμινο» αρνητικών επιπτώσεων μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές της Sanford Bernstein στο Λονδίνο, οι οποίοι μελετούν αποκλειστικά και μόνο τις άμεσες επιπτώσεις από την κατάρρευση της Lehman, η UBS είναι η πρώτη τράπεζα που αναμένεται ότι θα παρασυρθεί σε αυτήν την κατρακύλα, ακολουθούμενη από την Deutsche Bank και την Credit Suisse. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, οι οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η κατάρρευση της Lehman αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα της συγκεκριμένης τράπεζας.(Από την Ημερήσια online)
Οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα, είναι στο κέντρο της κρίσης αυτής, χειροπιαστά πλέον. Εδώ προκύπτουν μεγάλα προβλήματα. Το θέμα δεν είναι μόνο πώς να αντισταθούμε στη ληστεία των τραπεζών, πώς να απαλλαγούν οι δανειολήπτες από μια σειρά καταχρηστικών όρων , αλλά πώς να αλλάξει η αρχιτεκτονική και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας, έθεσε πρόσφατα με μια δήλωσή του το θέμα αυτό στον πυρήνα του. Πρέπει οι τράπεζες να είναι απλώς κερδοσκοπικοί οργανισμοί ή πρέπει να είναι οργανισμοί οι οποίοι θα πρέπει πρωταρχικά να υπηρετούν την ανάπτυξη και τη χρηματοδότησή της;
Πρέπει, δηλαδή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να είναι ένας αυτόνομος χώρος συσσώρευσης κεφαλαίου με τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως αυτοσκοπό ή πρέπει να υπηρετούνται και ευρύτεροι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί σκοποί;
Αυτοί είναι δύο πολύ διαφορετικοί δρόμοι. Τώρα μπορεί να γίνει πιο κατανοητό, το υπαινίχθηκε και αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι τράπεζες δεν είναι συνήθεις επιχειρήσεις. Η βασική τραπεζική λειτουργία είναι μια κοινωνική λειτουργία την οποία ασκούν οι τράπεζες κατά παραχώρηση.
Για να το πω απλά: κάθε κοινωνία θέλει κάποιον «ταμία» να μαζεύει το χρήμα, να το αποταμιεύει και να το ξαναδανείζει. Αυτή τη δουλειά την κάνουν οι τράπεζες κατά παραχώρηση από την κοινωνία.
Άρα, η κοινωνία πρέπει να ορίσει πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες και όχι οι τράπεζες πώς πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία.

2 σχόλια:

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Οι τράπεζες ανήκουν στον λαό!!Δωςτε τα φράγκα στον κόσμο ..έτσι κι αλλιώς μας έχουν κατακλέψει!!

busy bee είπε...

Φυσικά και έχουν τα πράγματα έτσι όπως τα λες Περίπλους!!
Σιγά μην είναι δικά τους τα λεφτά!
Που τα βρήκαν??
Από το λιοπύρι τα έβγαλαν!!!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails