Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τους μετανάστες!!

Το μεγαλύτερο τμήμα των μεταναστών, στην χώρα μας, κατάγεται από χώρες των Βαλκανίων και από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι οκτώ πιο πολυπληθείς ομάδες προέρχονται από την Αλβανία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τη Γεωργία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Μολδαβία. Υπάρχουν, όμως στη χώρα και μετανάστες από άλλα σημεία του πλανήτη. Για παράδειγμα να σας αναφέρω ότι έχουν ζητήσει άδεια παραμονής, και ορισμένοι την έχουν λάβει, μετανάστες από τη Βολιβία, την Αϊτή, την Ερυθραία, τη Ζάμπια, τις Σεϋχέλλες, το Νεπάλ, την Ονδούρα, την Τανζανία, το Τατζικιστάν και πολλά άλλα κράτη. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 500.000 διαθέτουν άδεια εν ισχύ, ενώ περίπου 100.000 βρίσκονται σε διαδικασία διεκπεραίωσης της υπόθεσής τους. Οι μη νόμιμοι μετανάστες από την άλλη, υπολογίζονται σε 200.000 με 250.000. Συνεπώς στην Ελλάδα κατοικούν και εργάζονται περίπου 850.000 έως 900.000 άτομα. Οι μετανάστες δηλαδή αντιστοιχούν περίπου στο 9% του πληθυσμού της χώρας.
Οι περισσότεροι μετανάστες εργάζονται στον τουριστικό και στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι Αλβανοί, για παράδειγμα, έχουν ως κύρια επαγγελματική δραστηριότητα τις οικοδομικές εργασίες, ενώ σημαντική είναι η παρουσία τους στη γεωργία, στη βιομηχανία και τον τουρισμό. Σημαντικός είναι επίσης και ο αριθμός των μεταναστών που απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί.
Σε ποσοστό που ξεπερνά κατά τι το 50% δηλώνουν ότι θέλουν, τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους, να ζήσουν και να εργαστούν μόνιμα στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς προετοιμάζουν και τις συνθήκες για τη διαμονή τους. Αποκτούν σπίτι, φέρνουν τις οικογένειές τους και αποταμιεύουν χρήματα.
Η τάση αυτή καταγράφεται περισσότερο στους μετανάστες που προέρχονται από τις Βαλκανικές χώρες και τα κράτη που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και λιγότερο σε όσους κατάγονται από κράτη της Ασίας ή της Αφρικής. Ένα επίσης ενδιαφέρον αποτέλεσμα των ερευνών είναι και ότι το 70% των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας δηλώνει ότι ζει αρμονικά με τους Έλληνες και τους υπόλοιπους μετανάστες.
Όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει δυσνόητο, και κάποιοι αρνούνται να το αποδεχτούν, οι οικονομικοί μετανάστες συνδέονται άμεσα με την ευημερία των χωρών της ΕΕ και, βεβαίως, και της Ελλάδας. Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει αρκετές έρευνες που έχουμε κάνει.
Για παράδειγμα, η τελευταία μελέτη του ΙΜΕΠΟ αποδεικνύει ότι η συμμετοχή των μεταναστών στην κατανάλωση έχει επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και έχει δημιουργήσει 115.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα επόμενα 15 χρόνια μάλιστα οι μετανάστες θα στηρίζουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία. Η σχέση αυτή θα ανατραπεί από το 2023 και μετά, όταν μεγάλος αριθμός μεταναστών θα θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Σ' όλα αυτά, υπολογίστε και τα έσοδα που έχει το κράτος από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ κ.λπ. και θα αντιληφθείτε πώς και γιατί οι μετανάστες βάζουν κι εκείνοι το “χέρι” τους στην ευημερία μιας χώρας.
Στην τελευταία δημοσκόπησή της (Ευρωβαρόμετρο), μόνο το 4% των Ελλήνων απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν θεωρεί τη μετανάστευση ''πρόβλημα''. Στην προηγούμενη έρευνα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14%.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό τόπο: http://www.imepo.gr/

3 σχόλια:

wert01gf είπε...

Μεταναστών έγερσις!

busy bee είπε...

Δεν ξέρω αν υπονοείς κάτι?, εγώ θεωρώ τον εαυτό πολίτη του κόσμου!
Πέρα από εκεί όμως, με την νέα τάξη πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση,την συγκέντρωση πλούτου στην ολιγαρχία και ένα σωρό άλλα, οπωσδήποτε γεννιούνται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το θέμα!

wert01gf είπε...

Δεν το είπα αρνητικά.
Το αντιθέτω στο απαράδεκτο και αποκρουστικό "Ελλήνων έγερσις".

Είναι πολλές οι συζητήσεις πάνω στο θέμα, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί έτσι απλά μια λύση.

Η "λύση" είναι και το μεγαλύτερο "πρόβλημα", στην περίπτωση αυτή.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails