Σύμμαχοι στην πυρηνική ενέργεια αλλά για ειρηνικούς σκοπούς δηλώνουν Ινδία και Ρωσία. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην Ινδία, προκειμένου για να προετοιμάσει την πρώτη επίσκεψη του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις αρχές Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση.
Η διμερή συμφωνία συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα για μη στρατιωτική χρήση, θα είναι η τρίτη που θα υπογράψει η Ινδία μετά από εκείνες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η ομάδα των 45 χωρών που προμηθεύουν πυρηνική τεχνολογία (NSG) δέχθηκαν να ξεκινήσει και πάλι το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας με την Ινδία, αίροντας ένα διεθνές εμπάργκο που είχε επιβληθεί πριν από 34 χρόνια. Το εμπάργκο επεβλήθη στην Ινδία, μετά τις δοκιμές που πραγματοποίησε το 1974 και αργότερα τον Μάιο του 1998 και την άρνησή της να υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (TNP).
Η NSG απαγορεύει την πώληση πυρηνικού υλικού σε κράτη που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αυτή, ωστόσο το Νέο Δελχί εμφανίζεται πλέον διατεθειμένο να προσαρμοστεί. Η Ινδία δέχεται να διαχωρίσει τα πυρηνικά της προγράμματα για στρατιωτική χρήση και μη στρατιωτική χρήση και να θέσει υπό διεθνή εποπτεία 14 από τους 22 αντιδραστήρες της. Οι συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας αναμένεται να συμπεριλάβουν και θέματα αμυντικά. Άλλωστε η Ινδία έχει εξοπλιστεί κατά 70% με ρωσικά οπλικά συστήματα και αποτελεί την πρώτη αγορά εξοπλισμών ανάμεσα στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες. Τα εν δυνάμει συμβόλαιά της για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της ( ο οποίος είναι ο τέταρτος σε μέγεθος σε ολόκληρο τον κόσμο) υπολογίζεται ότι έχουν ύψος 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου