Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των απόδημων Ελλήνων!!

Παγκόσμια δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν 15.000 Έλληνες της διασποράς από όλο τον κόσμο την πατρίδα τους, ποιες είναι οι σχέσεις τους με αυτήν, ποια προβλήματα τους απασχολούν, κ.λπ. πραγματοποίησε η «Κάπα-Research». Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια (2006-2008), ενώ τα πρώτα στοιχεία που προκύπτου από αυτή παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της περιφερειακής συνέλευσης του ΣΑΕ Ευρώπης, στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή 220 συνέδρων από 20 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες. Τα αναλυτικά στοιχεία της δημοσκόπησης αυτής, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα παρουσιαστούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου και στην Αθήνα. Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στους απόδημους Έλληνες ήταν τα εξής: Πως βλέπουν τα εκατομμύρια των απόδημων Ελλήνων τη χώρα καταγωγής τους; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με την πατρίδα; Ποια προβλήματα τους απασχολούν; Πόσο τους επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα και τα εθνικά θέματα; Σε ποιο βαθμό έχουν ενταχθεί στις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους; Ποια είναι η γνώμη τους για το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά ΜΜΕ;. Λόγοι μετανάστευσης Οι Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αμερική για καλύτερη τύχη, ενώ στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν λόγω της φτώχειας που υπήρχε στα χωριά τους. Η Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Ήπειρος, ήταν οι κύριοι τόποι προέλευσης των μεταναστών, όπως ανέφερε ο κ. Τάσος Γεωργιάδης, διευθυντής της Κάπα-Research.
Οι γάμοι των απόδημων Ελλήνων γίνονται ακόμη και σήμερα κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο και το σχετικό τελετουργικό αποτελεί σημείο σύνδεσης με την Ελλάδα.
Σχετικά με την ελληνική γλώσσα, όπως ανέφεραν οι περισσότεροι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση και η χρήση της περιορίζεται κυρίως στο σπίτι.
Παρά το γεγονός ότι εννέα στους δέκα Έλληνες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι ομογενείς είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, εντούτοις σύνδεση με την Εκκλησία έχουν σε ποσοστό 54% στην Ελλάδα, 53% στην Κύπρο και 51% στην ομογένεια. Γενικά το έργο της Εκκλησίας αξιολογείται θετικά.
Επιπλέον, ένας στους δέκα απόδημους δηλώνει πως βρίσκεται στα όρια της φτώχειας τη στιγμή που το ποσοστό αυτό στο εσωτερικό της χώρας, πλησιάζει το 20%.
Σχόλιο Β.Β.:
Καιρό τώρα λέω ότι είναι ώρα να μεταναστεύουμε.......ξανά ...και ξανά, η ιστορία επαναλαμβάνεται!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails