Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να μετρά την απόλαυση που νιώθει κάποιος ενώ τρώει και αυτή ακριβώς η λειτουργία είναι εκείνη που συντελεί στο να παχαίνει ένας άνθρωπος. Αυτό σημαίνει, ότι οι άνθρωποι παχαίνουν γιατί ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να απολαύσει το φαγητό λόγω γενετικών αιτιών. Δηλαδή, οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν έχουν περιττά κιλά επειδή αγαπούν υπερβολικά το φαγητό, αλλά επειδή ο εγκέφαλός τους, για καθαρά γενετικούς λόγους, δεν απολαμβάνει το φαγητό και έτσι αναγκάζονται να αναπληρώσουν την ελλιπή απόλαυση με περισσότερη τροφή, όπως απέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science. Επιστημονική ομάδα, υπό τον Δρ Έρικ Στάις, του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Όρεγκον, ανακάλυψε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παχύνουν επειδή χρειάζονται περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κύκλωμα ανταμοιβής και απόλαυσης στον εγκέφαλό τους και έτσι να ικανοποιήσουν την όρεξή τους, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των Times του Λονδίνου και τον Independent. Μάλιστα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η μειωμένη αντίδραση στα κέντρα ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει ποιες νεαρές γυναίκες είναι πιο πιθανό να παχύνουν. Η αντίδραση αυτή είναι πιο έντονη σε ανθρώπους που έχουν ένα συγκεκριμένο γενετικό προφίλ, το οποίο μειώνει τη δράση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή εκείνου, που είναι καθοριστικός για το αίσθημα της απόλαυσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου