Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αντικαρκινική... ντομάτα και αντικαρκινική... μπύρα!!!

Μια μωβ ντομάτα, γενετικά τροποποιημένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.
Αλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Biotechnology, ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει. Όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, η μετάλλαξη έγινε με τη γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μωβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες).
Η χημική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού, θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως έχουν δείξει εργαστηριακά πειράματα. Τώρα μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice χρησιμοποιεί γενετική μηχανική και προχωρά στη δημιουργία μπίρας που περιέχει ρεσβερατρόλη. Η επονομαζόμενη «BioBeer» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας, όπου οι ανταγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τους δομικούς λίθους του DNA για να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς με νέες παράξενες ιδιότητες.Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας, εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails