Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως δίνουν οι Έλληνες σε «φακελάκια»

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως ξοδεύουν ετησίως οι Έλληνες, για «φακελάκια» σε γιατρούς, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως διευκρινίζεται στην έρευνα, ένα στους τρεις Έλληνες που έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, έχει δώσει τουλάχιστον μία φορά «φακελάκι» σε γιατρό.
Από αυτό το 1/3 των Ελλήνων, το 20% το έκανε επειδή τους πίεσε ο γιατρός και το 50% επειδή θεώρησαν ότι αν δεν το κάνουν δεν θα λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. Το ποσοστό των ασθενών που αρνήθηκε να δώσει χρήματα «κάτω από το τραπέζι» ανέρχεται στο 4%, ίδιο με αυτό των ιατρών που αρνήθηκαν να δεχθούν «φακελάκι».
Όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, αυτό κατατάσσεται στην 19η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, από την 17η που βρισκόταν πέρυσι. Με άριστα το 1.000, η Ελλάδα συγκεντρώνει 599 βαθμούς, ενώ στο «κεφάλι» της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία με 839, μπροστά από τις Δανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Σουηδία.
Στην ετήσια έκθεση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ότι το ελληνικό σύστημα είναι ένα από τα χειρότερα σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό και το e-health.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το ελληνικό σύστημα, σε αναλογία με την οικονομική κατάσταση, είναι λιγότερο «γενναιόδωρο» σε σύγκριση με εκείνα των βαλτικών χωρών.

7 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Αυτή και μόνο η πτυχή του συστήματος Υγείας ( Γιατί τελικά το φακελλάκι κατέχει θέση στο ΕΣΥ) είναι αρκετή να αναδείξει
την υποβάθμιση της αξιοπρέπειας του Γιατρού,την περιφρόνηση της Υγείας του πολίτη και την αποθέωση της κοινωνίας της αρπακτής ΑΛΛΑ.
Δεν είναι το σύστημα Υγείας το χειρότερο στην Ευρώπη. Δυστυχώς έχουμε μπενοβγει ως ασθενείς στα Νοσοκομεία και μάλιστα elite του εξωτερικού και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δεν είναι το χειρότερο το δικό μας. Πολλά τα παρατράγουδα αλλά και πάρα πολλές οι φωτεινές εξαιρέσεις.
Βέβαια οι εκ των έσω γνωρίζουν καλύτερα το καθεστώς της λαμογιάς που κυριαρχει στις προμήθειες κ.λ.π. Αλλά ποιός Υπουργός έχει τα κότσια να βάλλει το μαχαίρι στο κόκκαλο????
Την καλημέρα μου
Λυγερή του ΠΗΓΑΙΜΟΥ
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

busy bee είπε...

Καλημέρα Λυγερή!
Κανένας δεν ακουμπάει την "υγεία",κανένας δεν βάζει το μαχαίρι ως το κόκκαλο στην παδεία η στην δημόσια διοίκηση.....κατά τα άλλα θα "επανιδρύσουν το κράτος"!!
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι "άνθρωποι" που παραμένουν άνθρωποι με συνείδηση!
Ελλάς Ελλήνων Λαμογίων!
Ωρα καλή και καλή συνέχεια στον αγώνα σου!

cynical είπε...

Kαλημερα busybee. Εχω κι εγω αφιερωσει πολλες αναρτησεις για τη διαφθορα στο ΕΣΥ. Ενας παραγοντας ειναι οι απιστευτα χαμηλοι μισθοι που δινονται στους γιατρους. 1200 βασικο. Στη διαφθορα πρωτος και καλυτερος συνενοχος ειναι το κρατος.

busy bee είπε...

Καλημέρα cynical!
Για να κάνω και λίγο τον συνήγορο του διαβόλου:
Εχω ένα φίλο(Ελληνα) γιατρό στην Σουηδία, έχουμε πολλές φορές σχολιάσει το θέμα.
Οι μισθοί των γιατρών εκεί, είναι τριπλάσιοι από εδώ και εκεί συμβαίνει να τους πλησιάζουν για φακελάκι, αρνιούνται όμως κάθετα.
Τι θέλω να πω??
Αν συνέβαινε και εδώ κάτι αντίστοιχο εσύ τι πιστεύεις ότι θα γινότανε???
Είναι λοιπόν, νομίζω θέμα αντίληψης και νοοτροπίας.
Την καλημέρα μου.

busy bee είπε...

Συγνώμη, όσον αφορά τα υπόλοιπα με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.

wert01gf είπε...

Ξεπερνάει τα 2 δις ο ετήσιος προϋπολογισμός των οικογενειών στην Ελλάδα;

busy bee είπε...

Καλημέρα wert01gf!
Ο επίσημος η ο ανεπίσημος???

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails