Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Οκτώ χιλιάδες θάνατοι ετησίως από ναρκωτικά!!


Επτά με οκτώ χιλιάδες θάνατοι καταγράφονται ετησίως από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και ιδιαίτερα από την κατανάλωση οπιούχων. Το 2007 η παγκόσμια παραγωγή οπιούχων αυξήθηκε κατά 34%, αγγίζοντας τους 8.870 τόνους. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν. Τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη το 2008, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως οπιούχων) στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό θανάτων, ανά εκατομμύριο κατοίκων, ηλικίας 15-64 ετών, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, είναι 24% - ποσοστό λίγο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση κάνναβης, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται «σταθεροποίηση», παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, οι μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης στην Ευρώπη, ηλικίας 15 έως 64 ετών είναι περίπου 71,5 εκατομμύρια.
Στη χώρα μας, οι χρήστες κάνναβης φθάνουν σε ποσοστό το 2% και είναι ηλικίας 15 έως 64 ετών. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και τη Σουηδία.
Τα υψηλότερα, ωστόσο, ποσοστά χρήσης κάνναβης καταγράφονται στην Ιταλία και την Ισπανία (11,2%), στην Τσεχία (9,3%) και στη Γαλλία (8,6%).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός της αύξησης της χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.
Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κάνουν χρήση κοκαΐνης, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μ. Βρετανία (7,7%), στην Ισπανία (7%), στην Ιταλία (6,6%) και στην Ιρλανδία (5,3%).
Στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των χρηστών κοκαΐνης από το 1998 έως σήμερα, με ποσοστό χρηστών 0,7% - το χαμηλότερο στην Ευρώπη, μαζί με τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Παράλληλα, από τη λίστα των ναρκωτικών δεν λείπουν οι αμφεταμίνες και η έκσταση, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει και πάλι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, εν αντιθέσει με την Εσθονία, τη Μ. Βρετανία, τη Λετονία και τη Νορβηγία που διαθέτουν τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών αυτών των ουσιών.
Ως αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι οι θάνατοι και τα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι η υπερβολική δόση οπιοειδών (κυρίως ηρωίνη) είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους νέους στην Ευρώπη, ιδίως στους άνδρες σε αστικές περιοχές. Στην Ελλάδα, το ποσοστό θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά είναι 24% ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, ηλικιών 15 έως 64 ετών, ποσοστό λίγο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων καταγράφονται στην Εσθονία (74%), το Λουξεμβούργο (60%), τη Δανία (55%) και τη Μ. Βρετανία (49%).
Σχόλιο Β.Β.
Προσέξατε ότι, σε χώρες όπως για παράδειγμα την Ολλανδία , όπου τα ελαφρά λεγόμενα ναρκωτικά είναι "ελεύθερα", δεν βρίσκονται στις λίστες με τα υψηλά ποσοστά χρήσης, ούτε καν στα χαμηλά!
Τα σχόλια δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails