Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Από τα 15 ξεκινούν την χρήση ναρκωτικών οι νέοι!


Η εξάρτηση από τις ουσίες αυξάνεται. Νέα παιδιά στην εφηβεία ψάχνουν να νοηματοδοτήσουν την ύπαρξή τους με τη χρήση ουσιών.
Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών είναι τα 15,5 έτη, η μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης τα 20 έτη και η μέση ηλικία κατά την οποία έκαναν την πρώτη ένεση τα 20,5 έτη.
Η μέση ηλικία εκείνων που κατέφυγαν στο πρόγραμμα ήταν 26-29 ετών με αναλογία ανδρών/γυναικών 5/1. Οι μισοί από αυτούς είχαν προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία, 8 στους 10 μένουν με τους γονείς τους, 98% είναι Έλληνες υπήκοοι, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στην αγορά εργασίας. Ποσοστό περίπου 50% έχουν σταματήσει το σχολείο από το γυμνάσιο ή το λύκειο, 82-92% κάνουν συστηματική χρήση ηρωίνης, περισσότεροι από τους μισούς κάνουν χρήση καθημερινά, ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό εκείνων που κάνουν κοινή χρήση σύριγγας. Το ποσοστό εκείνων που κάνουν χρήση ηρωίνης περισσότερο από 3 χρόνια ξεπερνά το 80%, η διάρκεια συστηματικής χρήσης πριν τη θεραπεία είναι μεγαλύτερη από 6,5 έτη, 3 στους 10 δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για λοιμώδη νοσήματα, σε ποσοστό 70% έχουν κάποια νομική εμπλοκή και 30% περισσότερες από δύο καταδικαστικές αποφάσεις.
Αυτά επισήμανε ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ» παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία των 25 χρόνων λειτουργίας της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails