Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

50 χρόνια από τους πρώτους «μπαρμπούδος»!!!

Πάνε κιόλας 50 χρόνια από την ημέρα που οι πρώτοι «μπαρμπούδος», οι γενειοφόροι επαναστάτες της Κούβας, πάτησαν το πόδι τους στα προάστια της Αβάνας. Η πρωτεύουσα ήταν ουσιαστικά ανυπεράσπιστη: με έναν εκπληκτικό ελιγμό, που διδάσκεται ακόμη στις στρατιωτικές σχολές σαν παράδειγμα αντάρτικης επίθεσης, οι «κομαντάντε» Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και Καμίλο Σιενφουέγος και οι άντρες τους είχαν τσακίσει στη Σάντα Κλάρα τον πολυάριθμο και καλά οπλισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τακτικό στρατό του Φουλχένσιο Μπατίστα αναγκάζοντας τον δικτάτοραμαριονέτα των Αμερικανών να εγκαταλείψει άρον άρον τη χώρα.
Για τους Κουβανούς εκείνη η Πρωτοχρονιά του 1959 σήμαινε πολύ περισσότερα από τον ερχομό ενός νέου έτους: επί έναν και πλέον αιώνα πολεμούσαν για την ανεξαρτησία τους, πρώτα ενάντια στους ισπανούς αποικιοκράτες και στη συνέχεια ενάντια στους «γιάνκηδες» της Ουάσιγκτον και στα διορισμένα από αυτούς καθεστώτα, σαν αυτό του Μπατίστα, του λοχία που έγινε δικτάτορας και κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Γι΄ αυτό και, ακόμη και σήμερα, οι Κουβανοί δεν μιλούν για Πρωτοχρονιά αλλά για την «dia del triunfo de la Revolucion»- την ημέρα του θριάμβου της Επανάστασης. Και τη γιορτάζουν κατά πώς ταιριάζει στο τροπικό ταμπεραμέντο τους: με άφθονο ρούμι και μπίρα και χορό μέχρι πρωίας.
Οσοι έζησαν τη θριαμβευτική είσοδο των «μπαρμπούδος» στην πόλη λένε ότι τα συναισθήματα που ένιωσαν δεν ανταλλάσσονται με τίποτε: θαρρείς κι ένας ολόκληρος καταπιεσμένος, στρατοκρατούμενος, γονατισμένος λαός σηκώθηκε ταυτόχρονα στα πόδια του και άρχισε να χορεύει εκστασιασμένος. Δεν το περίμεναν, βλέπετε: ακόμη και ο ίδιος ο Φιντέλ και οι «κομαντάντε» του δεν πίστευαν πως μπορούσαν τόσο εύκολα να νικήσουν- όχι φυσικά τον Μπατίστα και τους θρασύδειλους, όπως αποδείχθηκε, επιτελείς του, οι οποίοι μπροστά στα δύσκολα το έβαλαν στα πόδια, αλλά τη «μαμά Αμερική» και τα εγκατεστημένα στην Κούβα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντά της: τόσο τα φανερά, αυτά των μεγάλων εταιρειών σαν την ΑΤ&Τ ή τη United Fruit, όσο και τα «υπόγεια», όπως τα μεγάλα καζίνα και τα πολυτελή μπορντέλα της μαφίας του Σικάγου, που λέγεται ότι είχε επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στη βιομηχανία ακολασίας της «51ης Πολιτείας», μόλις 90 μίλια μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ.
Πηγή:Το Βήμα online!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημερα και χρονια πολλα σ ολους ενας ΤΣΕ μας λειπει απο τον τοπο μας ενας επαναστατης να αλλαξει τον τοπο Νικος κnooiert!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Νίκο!
Ενας μπροστά....πολλοί μπροστά....και να ακολουθήσουν και οι άλλοι!
Μόνο όταν μπούν μπροστά οι νέοι!
Οι νέοι κάνουν τις επαναστάσεις!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails