Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

AIDS: Το σκοτώνουμε ή μας σκοτώνει;

1η Δεκεμβρίου 1981. Καλιφόρνια. Το Αμερικανικό Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης θανάτων εντοπίζει κάποια αξιοσημείωτα συμπτώματα σε ομοφυλόφιλους άνδρες, τα οποία και δεν είχαν ακόμα ταυτοποιηθεί. Τα συμπτώματα αυτά, τα οποία ήταν σταδιακά θανατηφόρα, ονομάζονται αρχικά σύνδρομο GRID , ωστόσο το 1982 επικρατεί το όνομα AIDS (Σύνδρομο Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας). Δύο χρόνο αργότερα, το 1984, Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακαλύπτουν την αιτία του συνδρόμου αυτού: Ton Ιο HIV. H συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ο ιός του AIDS καταγράφεται ως ένας από τους φονικότερους στην ιστορία της ανθρωπότητας, σκοτώνοντας περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, και πάνω από 25 εκατομμύρια από τη στιγμή της εμφάνισης του. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν τελικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο, ή αν εξάπλωση της νόσου θα είναι τόσο ραγδαία ώστε τίποτα δεν θα μπορεί να το σταματήσει. «Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάσει τώρα που η μάχη κατά του HIV έχει αρχίσει να αποδίδει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι-μουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου. «Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι πεθαίνουν από AIDS. Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Το AIDS δε θα εξαφανιστεί σύντομα. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV είναι μεγαλύτερη από αυτή με την οποία μπορούμε να τους περιθάλψουμε. Το AIDS παραμένει ανάμεσα στις δέκα βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στην Αφρική» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, το 2007 ζούσαν με τον ιό περίπου 33 εκατομμύρια άτομα, ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 12μηνο
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το 2008, καθώς σημειώθηκαν 547 νέες μολύνσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου δύο την ημέρα.
Ο συνολικός αριθμός οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 9.229 άτομα, από τα οποία 7.409 ήταν άνδρες και 1.772 γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι ο ιος HIV είναι γνωστός εδώ και 24 χρόνια, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα μολυσμένοι με τον HIV δεν έχουν πρόσβαση στα απαιτούμενα φάρμακα.
Το Παγκόσμιο Ταμείο διαθέτει περίπου το 25% των πόρων του για την αντιμετώπιση του AIDS, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ οι G8 έχουν δεσμευθεί πως το 2010 όλοι οι ασθενείς με HIV θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές θεραπείες.
Όσο για τα εμβόλια κατά του ΗΙV, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά., καθώς από τα δεκάδες υποψήφια εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί, μόνο ένα κατάφερε να φτάσει τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών, όπου τελικά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα πειραματικά κολπικά τζελ, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών σε χώρες όπου το προφυλακτικό δεν είναι διαδεδομένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails