Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Τα «μαύρα» σενάρια των ξένων για την Ελλάδα!

Με το Γενικό Δείκτη στις 1800 μονάδες και την κεφαλαιοποίηση του FTSE-20 στα 47,5 δις. ευρώ, οι ξένοι θεσμικοί επιμένουν να βλέπουν στο ΧΑ μόνο την... πόρτα της εξόδου, ξεπουλώντας με ιδιαίτερη επιμονή τις τραπεζικές μετοχές. Και αυτό ενώ η κεφαλαιοποίηση των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ) δεν ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, όσο άξιζε μέχρι πρόσφατα μόνη της η Εθνική Τράπεζα...
Οι ξένοι έχουν ήδη περιορίσει τη συμμετοχή τους στο ΧΑ κάτω από το 50% της κεφαλαιοποίησης και αναμένεται να συνεχίσουν την έξοδό τους στο ορατό μέλλον, όχι μόνο γιατί φοβούνται πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και επειδή τα νέφη της αβεβαιότητας για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα σωρεύονται στον ορίζοντα πιο απειλητικά από ποτέ:
•1. Η πρωτοφανής αναταραχή των τελευταίων ημερών, την οποία η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με πλειοψηφία μιας έδρας και με σημαντική, πλέον, διαφορά στις δημοσκοπήσεις από το ΠΑΣΟΚ εγείρουν φόβους παρατεταμένης πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτη έκβαση. Αναλυτής της Citigroup εξέφρασε ανοικτά τους φόβους αυτούς σε flash note που κυκλοφόρησε χθες. «Η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση, με την πλειοψηφία της μόλις μίας έδρας, εξαιτίας των χειρότερων οδομαχιών των τελευταίων δεκαετιών, καταδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η εθνική πολιτική κατάσταση», τονίζει η στήλη Lex των Financial Times. Το φόβο ξαφνικής κατάρρευσης της κυβέρνησης και προσφυγής στις κάλπες δεν συμμερίζεται ο Κρις Πράις, εκ των διευθυντικών στελεχών της Fitch, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι «η κυβέρνηση κέρδισε πρόσφατα την επανεκλογή της και θα ήταν πολύ δύσκολο να υποχρεωθεί να προσφύγει πάλι στις κάλπες, ενάντια στο συμφέρον της». Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος κορύφωσης της πολιτικής κρίσης, σε μια συγκυρία που απαιτεί ισχυρή διακυβέρνηση, «στοιχειώνει» τις αναλύσεις των ξένων οίκων για τη χώρα μας και δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα στις ελληνικές μετοχές.
•2. Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την πορεία της οικονομίας είναι πολύ πιο απαισιόδοξες και από τα πιο «μαύρα» σενάρια της κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Sofokleous10.gr», για το 2009 προβλέπεται ύφεση, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,8%, διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδο υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (2,7%) και «έκρηξη» του δημοσιονομικού ελλείμματος, που θα «σκαρφαλώσει» στο 5,5% του ΑΕΠ, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για διατήρησή του κάτω από το κρίσιμο όριο του 3%. Με τέτοιες εκτιμήσεις για την οικονομία, προφανές είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν λόγους να δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις μετοχές, αλλά ούτε και για τα ελληνικά ομόλογα, που παραμένουν στα αζήτητα, αν και οι αποδόσεις τους έχουν σπάσει κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, πλησιάζοντας τώρα το 5%!
Σε αυτές τις ζοφερές εκτιμήσεις των ξένων, θα πρέπει να προστεθεί ως βασικός παράγοντας απογοήτευσης και η αντίληψη, ότι το πολιτικό σύστημα παράγει μόνο διαφθορά και όχι λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και, ως εκ τούτου, είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της συγκυρίας.
Ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, σχολιάζοντας την κοινωνική «έκρηξη» των τελευταίων ημερών, τόνιζε στο Bloomberg ότι στη ρίζα των αντιδράσεων βρίσκεται η οργή για την κουλτούρα διαφθοράς και των δύο μεγάλων κομμάτων και επισήμαινε ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Δυτικής Ευρώπης. «Η πανούκλα έχει προσβάλει και τους δύο μεγάλους πολιτικούς οίκους της χώρας. Υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης. Πώς μπορεί να αλλάξει ένα σύστημα που έχει τη διαφθορά τόσο βαθιά ριζωμένη», αναρωτιόταν στις δηλώσεις του ο Φέδερστοουν, απηχώντας μια εκτίμηση εξαιρετικά διαδεδομένη στους επενδυτικούς κύκλους, που δεν είναι άσχετη και με το «ξεθώριασμα» του άλλοτε λαμπρού επενδυτικού «στόρι» του ελληνικού Χρηματιστηρίου...
Πηγή: Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails