Στο εξωπραγματικό ποσό των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φτάνει το κόστος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής Ελβετική μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ακόμα και όταν οι συγκρούσεις στην περιοχή είχαν επιλυθεί, το κόστος συνέχιζε να αυξάνει, αναφέρεται στη μελέτη που έχει συνταχθεί από το Strategic Foresight Group της Ινδίας, που υποστηρίζεται επίσης από τις κυβερνήσεις ή άλλες υπηρεσίες της Νορβηγίας, του Κατάρ, της Ελβετίας και της Τουρκίας. "Η επιλογή που έχουν να κάνουν είναι ανάμεσα στο κίνδυνο της καταστροφής και την υπόσχεση της ειρήνης", δήλωσε ο Σαντίπ Βασλεκάρ, πρόεδρος του ομίλου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο συγκλονιστικά καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση αναγκάζουν τις διάφορες κυβερνήσεις να ψάχνουν για δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τράπεζες και οικονομίες.
Η μελέτη εξετάζει τα κόστη των αποτυχημένων προσπαθειών για ειρήνη μετά τη διεθνή διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991--μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για να ξεκινήσουν οι Αραβο-Ισραηλινές ειρηνευτικές συνομιλίες στη σκιά του Πολέμου του Κόλπου--που ανέκοψαν κάθε πρόοδο στην περιοχή. Η μελέτη εξετάζει την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή από το Ιράν μέχρι την Αίγυπτο και όλες τις χώρες που περικλείονται μεταξύ του Ισραήλ και των αράβων γειτόνων του, τον πόλεμο του Ιράκ και τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ καθώς και όλες τις ενέργειες της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή. Επίσης έχουν περιληφθεί και οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις μεταξύ Φάταχ και Χαμάς. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη σημερινή παρουσίαση της μελέτης επικεντρώθηκε στην Ισραηλινό-Παλαιστινιακή σύρραξη και στις συνέπειες της 22μερης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα όπου έχασαν τη ζωή τους 1.300 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν 5.000 και χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Οι ανθρώπινες απώλειες του Ισραήλ ανέρχονται σε 10 στρατιώτες και τρεις πολίτες .
2 σχόλια:
Ξέχασες κάτι σημαντικό: ν' αναφέρεις τις απώλειες σε παγκόσμια κλίμακα. Λοιπόν, συμπληρώνω:
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΧΑΣΕ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΗΡΥΞΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.
φιλιά.
Καλησπέρα Πάνο!
Εχεις δίκιο!
Αλλά μήπως, πάντα σε αυτά ήταν φτωχή η ανθρωπότητα??
Και λέω ανθρωπότητα και όχι πλανήτης γιατί ίσως σε κάποια από τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη, μπορεί να ισχύουν (τουλάχιστον μέσα στα όρια της φύσης)!
Ωρα καλή!
Δημοσίευση σχολίου