Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Επέκταση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη!

Ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επεκτείνει τους υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, αλλά δεν θα οικοδομήσει νέους, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύονται την Δευτέρα στην εφημερίδα Χααρέτζ.

"Δεν έχω την πρόθεση να οικοδομήσω νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Αλλά , όπως όλες οι κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, θα πρέπει να ανταποκριθώ στις ανάγκες του πληθυσμού που προέρχονται από την φυσική του αύξηση. Δεν θα είμαι σε θέση να εμποδίσω την επέκταση των οικισμών", δήλωσε ο ηγέτης του Λικούντ, το οποίο είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα.
Το Ισραήλ έχει επικαλεσθεί την φυσική αύξηση του πληθυσμού ως επιχείρημα για την ανάγκη επέκτασης των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης, κατά παράβαση του "οδικού χάρτη" που αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, οι οποίες επανελήφθησαν το 2007.
Η παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί, οι οποίοι έχουν οικοδομηθεί σε εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967 και θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, θα εμποδίσει την συγκρότηση ενός βιώσιμου και εδαφικά συνεκτικού κράτους.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιδιώκει την μετακίνηση της προσοχής από την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη της Δυτικής Όχθης, δήλωσε στον ειδικό απεσταλμένο του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ ότι, εάν εκλεγεί, θα ασχοληθεί "πολύ εντατικά" με την παλαιστινιακή υπόθεση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το Λικούντ είναι πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου. Το Ισραήλ επιδιώκει να διατηρήσει τους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς υπό οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει ενεργά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή. Ο Τζορτζ Μίτσελ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στην περιοχή αναμένεται στο Ισραήλ την Τετάρτη για να καταβάλει προσπάθειες αναβίωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails