Νέα επιστημονική βρετανική έρευνα από τα πανεπιστήμια Μπρουνέλ, Έξετερ και Ρίντινγκ, καθώς και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, συνδέει τη μόλυνση του νερού με τη μειωμένη ανδρική γονιμότητα. Τα νέα στοιχεία σχετίζονται με το πώς μια ομάδα χημικών ουσιών, που μπλοκάρουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και μπορούν να βρεθούν στα ποτάμια, αποτελούν εν δυνάμει πηγή κινδύνων για τη γονιμότητα των ψαριών, των ζώων και των ανθρώπων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Environmental Health Perspectives".
Η μελέτη εντόπισε για πρώτη φορά μια νέα ομάδα χημικών ουσιών που δρουν ως "αντι-ανδρογόνα", δηλαδή εμποδίζουν τη λειτουργία της ανδρικής ορμόνης, προκαλώντας ανδρική υπογονιμότητα. Μερικές από αυτές τις ουσίες περιέχονται σε αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα, καθώς και σε παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Όταν αυτές οι ουσίες εισέλθουν στα νερά των ποταμών, παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση θηλυκών χαρακτηριστικών στα αρσενικά ψάρια.
Προηγούμενες έρευνες των πανεπιστημίων Μπρουνέλ και Έξετερ είχαν δείξει πώς οι θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα), καθώς και οι χημικές ουσίες που τις μιμούνται, όταν κυκλοφορήσουν στο νερό, οδηγούν σε "εκθήλυνση" των ψαριών. Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε ορισμένα βιομηχανικά χημικά και στα αντισυλληπτικά χάπια και μέσω των αποχετευτικών συστημάτων μπορούν να εισέλθουν στα ποτάμια, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οδηγώντας μέχρι και σε αλλαγή φύλου μερικών αρσενικών ψαριών. Η νέα μελέτη, υπό την δρ Σούζαν Τζόμπλινγκ, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Μπρουνέλ, εντόπισε μια νέα ομάδα χημικών ουσιών, μελετώντας τα ψάρια των βρετανικών ποταμών, δεν έχει όμως βεβαιώσει την ακριβή προέλευσή αυτών των χημικών, κάτι που πρόκειται να κάνει σε επόμενη έρευνα. Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρει, ότι μια πολύ ευρύτερη γκάμα χημικών ουσιών (από πολλές διαφορετικές πηγές), από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, εμπλέκεται στην αναστάτωση της ορμονικής λειτουργίας των ψαριών. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα κινδύνων και για τη υπογονιμότητα των ανδρών, πέρα από όποιους άλλους παράγοντες συμβάλλουν σε αυτήν.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου