Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Θέλουμε περισσότερο χρόνο για να πούμε ψέματα!

Χρειάζεται περίπου 50% περισσότερο χρόνο για να πει κανείς ένα ψέμα σε σχέση με μια αλήθεια. Αυτό αποκάλυψε μια μηχανή τύπου "αληθειόμετρου", που κατασκεύασε ο ψυχολόγος Αϊντεν Γρεγκ του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου και την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.
Η ανάλυση των απαντήσεων των εθελοντών, που συμμετείχαν στο σχετικό τεστ με το νέο ανιχνευτή αλήθειας-ψεύδους, έδειξε ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο 1,2 δευτερόλεπτα για να δώσει μια αληθινή απάντηση σε μια ερώτηση και 1,8 δευτερόλεπτα για να δώσει μια ψεύτικη. Στο 85% των περιπτώσεων οι εθελοντές απάντησαν με αισθητή χρονική υστέρηση όταν ψεύδονταν.
Με τη νέα τεχνική, ο "ανακρινόμενος" πατά, όσο πιο γρήγορα μπορεί, τα πλήκτρα ενός πληκτρολογίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη του. Ο κομπιούτερ καταγράφει το χρόνο απόκρισης και χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να αναλύσει τα αποτελέσματα.
Ο Γκρεγκ θεωρεί ότι η μέθοδός του μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης ψεύδους που χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας. Όπως είπε, το κίνητρό του για τη νέα τεχνική ήταν ότι ανέκαθεν πίστευε πως πολλοί κακοποιοί κατορθώνουν να κρύβουν την ανεντιμότητά τους από τους ανακριτές τους.
Για παράδειγμα, οι συστηματικοί ψεύτες, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι συνήθως κοιτούν αλλού όταν λένε ψέματα, κοιτάζουν τον ανακριτή τους κατευθείαν στα μάτια. Από την άλλη, ένας πολύγραφος καταγράφει τις φυσιολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το ψέμα σε ορισμένους (αλλά όχι όλους?) ανθρώπους, όπως η ταχυπαλμία και τα ιδρωμένα χέρια. Όμως η υποκειμενικότητα δεν μπορεί τελικά να εξαλειφθεί από τις κρίσεις των ανακριτών και συχνά, όπως έχει συχνά αποδειχτεί, οδηγεί σε λάθη.
Σύμφωνα με την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, που έλεγξε τους συμβατικούς ανιχνευτές ψεύδους το 2002, "τα τεστ πολυγράφων μπορούν να διακρίνουν το ψέμα από την αλήθεια σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το τυχαίο, αρκετά όμως κάτω από το τέλειο". Σύμφωνα με τους Times, η αμερικανική κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νέο "αληθειόμετρο", που έχει την ονομασία "Tara".

2 σχόλια:

nellinezi είπε...

χμ....για να δούμε....ΕΙΜΑΙ Η ΣΚΛΕΡΑΝΙΚΟΒΑ!!!!! ...Γρήγορα το είπα! χαχα! Είδες? Καμιά φορά τα πετάμε τα ψέμματα στο πιτς φυτίλι!

Kαλησπέρα ΚρητικοΜανωλιό!

busy bee είπε...

Καλησπέρα nellinezi!
Ολα καλά??
Σε βρίσκω μάλλον να έχεις κάνει αρκετή προπόνηση:))
Μανολιός!:))
Ωραία μου ακούγεται, πρώτη φορά μου "συμβαίνει"!!!:)))
Ωρα καλή σου ότι και να κάνεις!
Θα τα πούμε και από κοντά!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails