Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Το "καμπανάκι" της κρίσης κτυπάει για τον τουρισμό!!

Εως και 30% πιο φθηνά, πωλούνται φέτος τα πακέτα διακοπών για την Κρήτη. Οι προκρατήσεις από την γερμανική και αγγλική αγορά, είναι μειωμένες 30% και 40% αντίστοιχα. Ενώ οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς, λόγω της κρίσης, πιέζουν συνεχώς για εκπτώσεις.
Κερδισμένοι του τουρισμού είναι φέτος η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.
Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει σε ξενοδόχους της Κρήτης μεγάλο πρακτορείο του νησιού, που διακινεί το 50% των Ρώσων τουριστών και κινδυνεύει με πτώχευση. Το συγκεκριμένο πρακτορείο έφερε πέρυσι στην Κρήτη όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια περίπου 50.000 Ρώσους.
Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και μεγάλο Κρητικό ξενοδοχείο το οποίο δουλεύει κυρίως με Ρώσους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αφήσει απλήρωτο από πέρυσι και το προσωπικό του.
Πέρυσι τον Ιούλιο, το 7ήμερο πακέτο διακοπών για την Κρήτη, κόστιζε περίπου 800 ευρώ. Φέτος τον ίδιο μήνα, η τιμή του αναμένεται να κυμανθεί στα 500 ευρώ, σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πακέτο all inclusive, για διαμονή σε ξενοδοχείο 3 αστέρων σημαίνει και μείωση της τιμής στα 350 ευρώ, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα διαμονής!
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, φέρνει σύμφωνα με την “Ημερησία”, τον ελληνικό τουρισμό, αντιμέτωπο με 3 σοβαρά προβλήματα, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την μείωση των αφίξεων και τη συρρίκνωση του χρόνου διαμονής των τουριστών.Οπως αναφέρει: “Με τις αγορές της Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας - χώρες από τις οποίες δεχόμαστε το 50% των τουριστών-σε ύφεση οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για το 2009. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η κρίση και η αβεβαιότητα επιδρούν αρνητικά και εκτιμά ότι φέτος η μεταβολή του τουριστικού τομέα θα είναι της τάξης 0%-2%. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς είναι το γεγονός ότι μεγάλοι tour operators όπως είναι η TUI και η Thomas Cook έχουν προχωρήσει σε περικοπές των δρομολογίων τους. Και φυσικά ασκούν πιέσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες για όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές.

Φώτο:Χερσόνησος - Το λιμανάκι!

3 σχόλια:

Tyler Durden είπε...

ο μαζικός τουρισμός είναι καταστροφικός για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον.

Η πολυμορφία των φυσικών τοπίων και των τοπικών κοινωνιών μετατρέπεται μέσω κάθε λογής οικοδομικών αυθερεσιών, χωροτακτικών σχεδιασμών με μόνο γνώμονα το κέρδος σε

"μονοκαλλιέργειες" αξιοποιημένων αξιοθέατων, απογυμνωμένων από την φυσικότητά τους, υπερπολυτελών ξενοδοχείων, γήπεδων γκολφ, rooms to let και tatziki/souvlaki σκηνικά, κλπ.

Οταν λοιπόν σε όλον τον πλανήτη κυριαρχεί αυτή η "τουριστική μονοκαλλιέργεια", ο κάθε τουρίστας δεν βρίσκει διαφορά μεταξύ ξενοδοχείων, γηπέδων γκολφ, κονσερβοποιημένης κινηματογραφικού τύπου ξενάγησης, κλπ μεταξύ των χωρών, οπότε το καλύτερο μάρκετινγκ θα πουλήσει καλύτερα το ίδιο εμπόρευμα/πακέτο διακοπών.

Το μέλλον είναι ο οικοτουρισμός, η ήπια τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του τοπίου, των αξιοθεάτων και των κοινωνιών,με ήπιες υποδομές, με υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής σε πλήθος τουριστών, με αποκέντρωση/διασπορά των προορισμό τουριστικού ενδιαφέροντος (όχι μόνο Ρόδος, Μύκονος, Κρήτη, κλπ, με διασπορά και των μορφών τουρισμού, απαγκιστρωμένων από την εποχή.

busy bee είπε...

Καλημέρα Tyler!
Πολύ καλό το σχόλιο σου!
Λες να ακούσουν οι σχετικοί(άσχετοι)άμεσα και έμεσα εμπλεκόμενοι με το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τουρισμός?
Την φθορά σε όλα τα επίπεδα, του μαζικού τουρισμού, την έχουμε ζήσει στο πετσί μας(άμεση σχέση με το αντικείμενο)!
Το θέμα είναι ότι κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με το αντικείμενο!
Από την πολιτεία μέχρι τον τελευταίο πολίτη-ιδιώτη,μέχρι σήμερα,κανένας δεν σκέφτηκε το μέλλον και την σωστή επένδυση του!
Τα μεγάλα προβλήματα είναι πλέον ορατά και το κακό είναι ότι δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα!
Μεγάλο κεφάλαιο!
Ωρα καλή!

Ανώνυμος είπε...

Το καλοκαίρι μας περιμένει μεγάλο κάζο... Οι άνεργοι πτυχιούχοι "βγάζουν κανένα σπασμένο" δουλεύοντας γκαρσόνια, φέτος θα χαθεί και αυτό..

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails