Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

"Η ομάδα της τέλειας αδράνειας"!!

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον φυσικό Πέτερ Κλίμεκ του πανεπιστημίου της Βιέννης, εξέτασαν σε ποιες περιπτώσεις είναι δυσκολότερη η λήψη αποφάσεων σε μια επιτροπή ή ένα συμβούλιο, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων μελών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χειρότερος αριθμός είναι το οκτώ, θεωρώντας ότι αποτελεί σχεδόν βέβαιη συνταγή για καταστροφική αδράνεια. Μπορεί το οκτώ να είναι τυχερός αριθμός για τους Κινέζους, όμως μια σύσκεψη οκτώ ατόμων αποτελεί τη χειρότερη δυνατή επιλογή, καθώς δύσκολα θα προκύψει συναίνεση ή πλειοψηφική άποψη. Από την άλλη, εξίσου καταστροφική επιλογή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η συμμετοχή άνω των 20 ατόμων σε ένα συμβούλιο, καθώς κινδυνεύουν να συζητούν (ή μάλλον να διαφωνούν) πολλές ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης! Σύμφωνα με το λεγόμενο «νόμο του Πάρκινσον», κάθε επιτροπή μεγέθους άνω των 20 ατόμων δύσκολα φθάνει σε συναινετικό αποτέλεσμα, επειδή στο εσωτερικό της τείνουν να σχηματίζονται πολλές υποομάδες. Οι υπολογισμοί έγιναν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βοήθεια προγράμματος προσομοίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Statistical Physics». Ο αριθμός των συμμετεχόντων που προέκυψε ότι έχει την υψηλότερη πιθανότητα για να καταλήξει μια σύσκεψη σε αδιέξοδο, είναι το οκτώ. Η ομάδα του πανεπιστημίου της Βιέννης επίσης διαπίστωσε ότι οι χώρες με τα πιο μεγάλα υπουργικά συμβούλια έτειναν να είναι και οι πιο ασταθείς (όπως π.χ. η Σρι Λάνκα με 54 υπουργούς). Σύμφωνα με τον Κλίμεκ, τα καλύτερα υπουργικά συμβούλια είναι αυτά με 10 έως 15 μέλη, όπως στην Ελβετία και την Ουγγαρία. Ενώ ο πρόεδρος της εταιρίας Marks & Spencer, Στιούαρτ Ρόουζ, συμφώνησε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του, «όσο περισσότεροι άνθρωποι σε μια σύσκεψη, τόσο δυσκολότερα προκύπτει απόφαση», ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς δήλωσε ότι «σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς, για παράδειγμα, ο Λόρδος Σόλσμπερι είχε οκταμελές υπουργικό συμβούλιο, παρόλα αυτά θεωρείται ο καλύτερος πρωθυπουργός του 19ου αιώνα" στη Βρετανία».
Περιμένω από τον φίλο Greek Rider την σχετική ανάλυση-σχόλιο του θέματος, μια και τον θεωρώ ειδικό!!!

3 σχόλια:

VAD είπε...

H σύσκεψη δύο Ελλήνων απασχόλησε τους ερευνητές;Εκεί να δεις γρήγορη απόφαση!Ο ενας στην Ανατολή κι ο άλλος στη Δύση!Ψέμματα;:))))

busy bee είπε...

Καλημέρα VaD!
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, παράλληλα φοβάμαι ότι θα αναγκαστούν οι ερευνητές να σκίσουν τα διπλώματα τους, μιας και δεν θα μπορούν να βρουν άκρη!!!:)))

Greek Rider είπε...

Καλησπέρα, νομίζω ότι αυτό που λέει ο VaD είναι αλήθεια.

Τώρα όλα αυτά τα στατιστικά εγώ θεωρώ ότι δεν στέκουν. Κατά αυτούς με τη λογική τους η καλύτερη ομάδα περιλαμβάνει είτε 1 άτομο (κάποιον δικτάτορα προφανώς) είτε όσα άτομα περιλαμβάνουν οι επιτροπές του στέιτ ντιπάρτμεντ.

Νομίζω ότι η Άμεση Δημοκρατία είναι ότι καλύτερο σε ότι αφορά την δίκαιη διακυβέρνηση.

Εξαρτάται τι ψάχνουμε, σε ένα πόλεμο προφανώς πρέπει να αποφασίζουν λιγότερα άτομα, γι' αυτό έχουν εφεύρει τους στρατηγούς.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails