Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρρέει!!

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταρρέει. Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που έσπασε το απόστημα και ξεχύθηκαν στο φως οι εικόνες της φρίκης από το κολαστήριο της Λέρου. Εκτοτε έγιναν βήματα, οι κλειστές πόρτες των ασύλων άνοιξαν και κάποιοι από τους ψυχικά πάσχοντες βρέθηκαν -σε οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα- σε πιο ανθρώπινες συνθήκες. Ομως, η αδιαφορία και η αναλγησία που δείχνει γι' αυτούς τους ανθρώπους το κράτος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί το όλο εγχείρημα στο σημείο μηδέν.
Δυσοίωνα τα μηνύματα από παντού: χρέη και τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια ψυχιατρεία. Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης. Θεραπευτικές δομές που βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ασθενείς που προσλαμβάνουν το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.Ακόμη πιο άσχημα τα νέα από την Κομισιόν, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Πλήρες post εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση έχει δείξει απίστευτη αδιαφορία για τους ψυχικά πάσχοντες τα τελευταία χρόνια.

Είναι απίστευτο να γίνεται το 2009 συζήτηση, όχι για το αν θα εξαπλωθούν οι υπηρεσίες, αλλά για το αν θα κλείσουν οι λιγοστές που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και αν θα επιστρέψουν στα ιδρύματα οι άνθρωποι.

Είναι δυνατόν να στηρίζεται η ψυχική υγεία, όχι μόνο σε χαμηλόμισθους, αλλά σε απλήρωτους εργαζόμενους; Μια δουλειά που απαιτεί ψυχικές αντοχές;

Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω. Στίς χώρες της Ε.Ε. τα θέματα αυτά έχουν λυθεί από τη δεκαετία του 60. Πόσο πίσω είμαστε στο Ελλαδιστάν;

Ντροπή!

Kirki είπε...

με θυμώνει πάρα πολύ αυτό το θέμα.Είχε φτιαχτεί το Ψυχαργώ(έτσι ομίζω λέγεται)ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα και κινδυνεύουν να τους γυρίσουν πίσω στις "κλινικές"Τρομερό.
Ενα κράτος κρίνεται απ το πως φέρεται στους αδύναμους.Και εδώ έχουμε ένα παράδειγμα

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails