Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Καλώς ορίσατε στην εποχή της....ξυλοκερατιάς!!!

Οι υπουργοί Οικονομίας και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικά χωρών(G7) υποσχέθηκαν να κάνουν κορυφαία προτεραιότητά τους τον αγώνα κατά της ύφεσης, καθώς οι ανησυχίες εντείνονται ότι αυξάνεται ο προστατευτισμός. Στο τελικό ανακοινωθέν από την σύνοδό τους στην Ρώμη με την συμμετοχή και της Ρωσίας, αναφέρεται ότι η σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματαγορών αποτελεί την "υψίστη προτεραιότητά τους". Στο ίδιο ανακοινωθέν μετριάζουν τον τόνο τους για το κινεζικό γιουάν λέγοντας ότι αναμένουν ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εκτίμηση, αλλά δεν απέκλεισαν μέτρα για άλλα νομίσματα παρά τις κάποιες εικασίες στις αγορές ότι είναι ενδεχόμενο να διατυπώσουν δημόσια ανησυχίες για το γεν και την λίρα που έχουν αυξηθεί και υποχωρήσει αντίστοιχα. Οι υπουργοί ανέφεραν ότι θα παρακολουθούν τα ξένα χρηματιστήρια από κοντά και θα λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα.
Οπως καταλαβαίνετε ετοιμαστείτε για τα χειρότερα!!
Και για όσους δεν γνωρίζουν την "χαρουπιά", καιρός είναι να χουν κάποια σχετική ενημέρωση, για τον ρόλο του καρπού της, σε κάποιες άλλες εποχές, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν, στην νησιωτική Ελλάδα:
Η χαρουπιά είναι δέντρο αείφυλλο και ανήκει στη τάξη Φαβώδη και στην οικογένεια Φαβίδες, γένος αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.
Γνωστό από την αρχαιότητα όπου το καλλιεργούσαν για τους καρπούς του τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα.
Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά ,καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα τους έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά και πολύ σκληρά σπόρια.
Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στη Κρήτη αλλά καλλιεργείται και σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων.
Το Νο1(το χαρούπι) στην "διατροφική αλυσίδα" κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και όχι μόνο!!
Εξάλλου για όσα δεν φροντίζουν οι «μεγάλοι» του G7, το «φροντίζει» ο δικός μας ο Κωστάκης!
Να σε καλά Κωστάκη, που φροντίσατε (μαζί με τους G7) εμείς οι νεώτεροι να ζήσουμε, όπως μου το έλεγε η μάνα μου (να προσέχετε κακομοίρη μου μην τύχει και ζήσετε «κατοχή» - με την έννοια της πείνας),..... την εποχή της "ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΙΑΣ"!!

2 σχόλια:

marian είπε...

Επίκαιρο το θέμα όσο τίποτε άλλο!!!
Κυριάκη του ασώτου σήμερα!!!
Ξέρεις τι έτρωγε ο άσωτος όταν πεινούσε;;;; ΧΑΡΟΥΠΙΑ!!!!
Σημαδιακό ή τυχαίο το ότι αναφέρθηκες σήμερα στα χαρούπια;
Αντε στην Κρήτη, θα χετε να τρώτε, στην υπόλοιπη Ελλάδα που δεν ευδοκιμούν τι θα τρώμε;

καλή σου μέρα!!!

busy bee είπε...

Καλημέρα Marian!
Μάλλον συμπτωματικά,... λόγω επικαιρότητας!!!:)
Το κακό είναι ότι λόγω μη αξίας πλέον του χαρουπιού, ο κόσμος εδώ στην Κρήτη, τις έχει εγκαταλείψει,εως "εξαφανίσει" θα έλεγα, δεν είχαν προβλέψει δυστυχώς!!:)
Ωρα σου καλή!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails