Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ" ΤΟΥ.....ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ!!!!!

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί τον πιο συχνό πόνο στο χέρι. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-60 ετών και είναι πέντε φορές συχνότερο σε γυναίκες παρά σε άντρες. Σημαντικό ρόλο για τις γυναίκες παίζει η εγκυμοσύνη, όμως το σύνδρομο σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Συχνό είναι επίσης και σε αυτούς που η εργασία τους απαιτεί πολύωρη απασχόληση σε υπολογιστές, λόγω του πληκτρολογίου, και σε ταμιακές μηχανές. Στις μέρες μας τα κρούσματα ατόμων που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα λόγω της χρήσης Η/Υ ολοένα και αυξάνονται, αφού πλέον οι περισσότερες εργασίες γίνονται μέσω αυτών.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό και τα μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων του χεριού και το μισό του παράμεσου δακτύλου.Τα ενοχλήματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και αναγκάζουν τους πάσχοντες να σηκώνονται και να περπατούν ή να βγάζουν το χέρι τους έξω από το κρεβάτι, για να ανακουφισθούν από το μούδιασμα και τον πόνο, ο οποίος μερικές φορές αντανακλά προς τον αγκώνα και το βραχίονα.
Όταν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία για μακρό χρονικό διάστημα, προστίθεται μυϊκή αδυναμία του αντίχειρα, πράγμα που δυσκολεύει τις λεπτές κινήσεις του χεριού, όπως τη συγκράτηση μικρών αντικειμένων, το γράψιμο κλπ.
Στα αρχικά στάδια μπορεί να εφαρμοσθεί συντηρητική θεραπεία με τοπική χρήση αναισθητικού, σε ενέσιμη μορφή, και παυσίπονου στην περιοχή που πονάει και συγχρόνως ακινητοποίηση σε νάρθηκα. Η ένεση μπορεί να επαναληφθεί σε μια εβδομάδα και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, γίνεται εγχείρηση. Τα αποτελέσματα κατά κανόνα είναι ικανοποιητικά, εφόσον η εγχείρηση γίνει έγκαιρα.
Πηγή: "Ορθοπεδική" Παναγιώτη Π. Συμεωνίδη, University Studio Press

2 σχόλια:

Unknown είπε...

busy bee αχ με χρυπησες εκει που πονω, εχω χειρουργησει το αριστερο μου χερι, και πρεπει και το δεξι αλλα δεν παω γιατι θελει να μεινεις στο περιθωριο αρκετο διαστημα για να γινει σωστη δουλεια μετα το χειρουργειο.Ασε μεγαλος πονος, ολη τη νυχτα πονω και νομιζω οτι τα χερια μου ειναι εκατο οκαδες.Φιλια

busy bee είπε...

Ελευθερία! καλημέρα!
Σου εύχομαι περαστικά!
εννοειται ότι δεν το βάζεις κάτω!!:))

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails