Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Ευθανασία η μιά ζωή σε κώμα??

Η Ελουάνα Ενγκλάρο, η γυναίκα που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια και έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ευθανασία στην Ιταλία, διακομίστηκε σε ένα νοσοκομείο του Ούντινε το οποίο δέχτηκε να προχωρήσει σε ευθανασία.
Το ασθενοφόρο που μετέφερε την 37χρονη Ελουάνα έφυγε από την κλινική του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση από τον Ιανουάριο του 1992, μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε.
Διαδηλωτές που διαφωνούν με την ευθανασία προσπάθησαν να εμποδίσουν το ασθενοφόρο φωνάζοντας "Η Ελουάνα ζει".
Μέχρι και την τελευταία στιγμή όσοι αντιδρούν στο "δικαίωμα στο θάνατο" συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην επιτραπεί στην οικογένεια της Ελουάνα να την απομακρύνει από την καθολική κλινική του Λέτσο και να τη μεταφέρει σε νοσοκομείο που δέχτηκε να διακόψει τη σίτισή της.
Οι πολέμιοι τους δικαιώματος στην ευθανασία, έχουν στο πλευρό τους την πανίσχυρη καθολική εκκλησία. Η περίπτωση της Ελουάνα έχει συγκινήσει όλη την Ιταλία και αποτελεί αντικείμενο μιας δικαστικής και πολιτικής διαμάχης που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια.
Δικαστήριο του Μιλάνου ακύρωσε στις 21 Ιανουαρίου τη διοικητική εντολή της επαρχίας της Λομβαρδίας που απαγόρευε σε όλους τους επαγγελματίες της υγείας να διακόψουν τη σίτιση της γυναίκας. Ένα νοσοκομείο του Ούντινε ανακοίνωσε τότε πως ήταν έτοιμο να δεχτεί την 37χρονη γυναίκα και συστάθηκε μια ιατρική ομάδα που, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, θα ανταποκριθεί στο αίτημα του πατέρα της Ελουάνα να την αφήσουν να πεθάνει.

5 σχόλια:

Ελευθερία Αραβανή είπε...

καλημέρα!
δύσκολο θέμα με μεγάλη συζήτηση...στις μέρες μας που τα πάντα καταπατούνται..

nellinezi είπε...

Τι να αποφασίσει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις; Η διαμάχη στην οποία αναφέρονται, λαμβάνει χώρα στο μυαλό και τις επιταγές της λογικής και του συναισθήματος του κάθε ανθρώπου.

Δυστυχώς δε συμβαδιζουν.

Ποιο να υπερνικησει;

Να την αφήσουν να πεθάνει;
Και αν;
Να την αφήσουν να ζήσει;
Για πόσο έτσι;
Και μετά;
Πώς θα ναι η ζωή της μετά;
Κι αν εκείνη "καταλαβαίνει" και επιλέγει μέσα της τη ζωή -όπως και να ναι- , ποιος το ξέρει;

Αστα. Αυτές οι περιπτώσεις θέλουν γερό στομάχι. Και λογική....Ποιος την αφήνει όμως να νικήσει τη ριμάδα τη λογική, βλέποντας μια νέα γυναίκα σε κώμα;
Ελπίζουν .
Όλοι.

Χτες προχτές, μάθαμε στο σχολείο μας, για μια μαμά, που το ένα από τα παιδιά της, ήταν μαθήτρια σε μας πριν μερικά χρόνια. Στη συνάδελφό μου συγκεκριμένα.

40 χρονών, περπατούσε, και τη χτύπησε μηχανή. Χαροπάλευε, την κρατούσαν με τα μηχανήματα για κανά δύο μέρες. " Καλύτερα να φύγει η καημένη" είπαμε εμείς.
Όταν όμως μάθαμε, την αντίδραση των παιδιών της μόλις το έμαθαν, ραγίσαμε . Χίλιες φορές είπαμε να την κρατούσαν με τα μηχανήματα, κι όσο τραβούσε.

Τέλος πάντων.
Καλησπέρα βρε Μανωλιό μου.

Dimitris είπε...

Ευθανασία??? Αυτο είναι παράλογο... Για ποιό λόγο?
Και βέβαια να ζήσει η κοπέλα!!!!
Το θέμα δεν σηκώνει συζήτηση.-

busy bee είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία και nelli!
Με βρίσκεται σύμφωνο!
Πολύ δύσκολο θέμα!Θεωρώ ότι έχει πολλές ιδιαιτερότητες το θέμα, θέλουν λοιπόν προσοχή οι όποιες απόψεις μας και τοποθετήσεις!
Δημήτρη!
Δεν διαφωνώ, ούτε συμφωνώ μαζί σου...είπαμε δύσκολο θέμα!
Απλά μην είσαι τόσο απόλυτος!
Ωρα καλή σε όλους!

Dimitris είπε...

Η άποψη μου για αυτό το θέμα είναι κάθετη.
Μιλάμε για μία ανθρώπινη ζωή,με ποιό δικαίωμα την αφαιρείς???
ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ...
Όπως γράφτηκε και παραπάνω απο την nellinezi,οι άνθρωποι προτιμούσαν να την βλέπουν με τα μηχανήματα(αλλη περίπτωση).Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αν ήμουν στη θέση κάποιου συγγενή θα κουνούσα γη και ουρανό για να μπορώ να την βλέπω ακόμα!!! Κανείς δεν μπορεί να μου πάρει το δικαίωμα να έχω έναν άνθρωπο που αγαπώ σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Αφου ελπίδες υπάρχουν ας τις εξαντλήσουν.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails