Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών (39%) και εμπόρων λιανικής (42%), οι οποίοι θεωρούν ότι σημαντικός αριθμός προϊόντων δεν είναι ασφαλής, παρουσιάζει η Ελλάδα μεταξύ των «27», ενώ στο σύνολο της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 18% και 16%. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη δεύτερη ετήσια έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων για τις καταναλωτικές αγορές της ΕΕ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Στον πίνακα παρουσιάζονται στοιχεία για το βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών, ως προς την παροχή διαφόρων υπηρεσιών στις διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα καταγράφεται ακόμη το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών στην Ευρώπη (18% με μέσο κοινοτικό όρο 10%), που δηλώνουν ότι έχουν προσωπικά επηρεαστεί από την απόσυρση ενός προϊόντος από την αγορά.
Παράλληλα, περίπου οι μισοί εκ των Ελλήνων ερωτηθέντων (47% με μέσο κοινοτικό όρο 30%) θεωρούν ότι τείνουν να επιλύουν διενέξεις με πωλητές και προμηθευτές, μέσω δικαστικής οδού. Αν και εμφανίζει πτωτική τάση από προηγούμενες χρονιές, το ποσοστό της Ελλάδας παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ. Εξάλλου, σε σύγκριση με τους καταναλωτές από άλλα κράτη-μέλη, προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν αισθάνονται επαρκώς προστατευμένοι από τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Ειδικότερα, λιγότεροι καταναλωτές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι δημόσιες αρχές, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, καθώς και οι πωλητές / προμηθευτές προστατεύουν τα δικαιώματά τους (μόνο 30% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρούν ότι προστατεύονται τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους πολίτες, εκ των οποίων οι μισοί το πιστεύουν. Επιπλέον, στη χώρα μας η εμπιστοσύνη στις οργανώσεις καταναλωτών (55%) είναι κατώτερη του κοινοτικού μέσου όρου (64%).
Πηγή:ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου