Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Πιθανή "ντε φάκτο" Ευρώπη.... δύο ταχυτήτων!!!


Με τους «εννέα» της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης από τη μια (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία) και με τις χώρες της ευρωζώνης από την άλλη πραγματοποιείται το μεσημέρι της Κυριακής (14.00 ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των «27».
Τα δύο «αντίπαλα» στρατόπεδα συμμετέχουν στη Σύνοδο, με στόχο την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την οποία ο συντονισμός των εθνικών σχεδίων φαίνεται να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, οι «εννέα» εκφράζουν φόβους μήπως οι ισχυροί πάρουν μέτρα στήριξης των δικών τους οικονομιών που θα αποβούν σε βάρος τους - όπως να στηρίξουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, με κίνδυνο να κλείσουν τα «παραρτήματα» των εργοστασίων τους στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, επιθυμούν να αποτρέψουν την έκδοση ευρωομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, γιατί ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναγκαστικά σε αύξηση των επιτοκίων στις αγορές από τις οποίες δανείζονται και οι ίδιες - οδηγώντας ντε φάκτο σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Στη Σύνοδο επίσης θα αναζητηθούν λύσεις και για τη στήριξη της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας, για την οποία, τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat , είναι πλήρως απογοητευτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails