Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Προέλαση… ιππικού στα χρηματιστήρια!

Σε ένα ακόμη bear market rally, ίσως και με μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα, προσβλέπουν αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές ανά τον κόσμο, καθώς στα χρηματιστήρια αναμένεται να προελάσει το… ιππικό και ήδη την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 5,2%.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, οι τρεις ηγέτες-κλειδιά στις δύο όχθες του Ατλαντικού, φαίνεται ότι δεν έχουν παραδώσει τα όπλα και αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικές πρωτοβουλίες υπέρβασης της κρίσης.
Αργά σήμερα, ανακοινώνεται στις ΗΠΑ το σχέδιο Ομπάμα για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, που έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, καθώς εκφράζεται η ελπίδα ότι, ύστερα από αρκετά ατυχή πειράματα επί διοίκησης Μπους, η Ουάσιγκτον θα βρει αποτελεσματικό «φάρμακο» για τις τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, που έχουν μπλοκάρει τη ροή πιστώσεων στην οικονομία.
«Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να είναι μια από τις σημαντικότερες του 2009», σχολίασε την Παρασκευή ο αναλυτής της JP Morgan, Τόμας Λι. «Όποιο κι αν είναι το σχέδιο που θα αποκαλυφθεί, θα διαμορφώσει το πλαίσιο ανασυγκρότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διαρρεύσει πολλά πιθανά σενάρια, από τις γενικευμένες κρατικοποιήσεις τραπεζών, μέχρι τη δημιουργία μιας τεράστιας κρατικής τράπεζας επισφαλειών (bad bank), η οποία θα σηκώσει το βάρος των ζημιών, με κρατική κεφαλαιακή υποστήριξη.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί και από την Γερουσία και το «πακέτο Ομπάμα», των 900 δις. δολ., για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας. Η πίεση στην Γερουσία, που εκδήλωσε αρκετές αντιδράσεις στο σχέδιο, είναι πλέον ασφυκτική, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, που έδειξαν ότι σημειώθηκαν τον Ιανουάριο οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας εδώ και 34 χρόνια.
Την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται ότι αφυπνίζεται και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σε κοινή τους δήλωση το Σάββατο, Μέρκελ και Σαρκοζί προανήγγειλαν την παρουσίαση κοινού σχεδίου, το οποίο θα εκθέσουν στην τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει μέτρα που θα ενισχύσουν την ενότητα της Ευρώπης και τη δυνατότητά της να αντιδρά σε κρίσεις όπως η σημερινή.
Πηγή:Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails