Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τουλάχιστον 4,24% μείωση στις αφίξεις τουριστών το 2009!!

Μείωση τουλάχιστον 4,24% εκτιμά ότι θα έχουν οι αφίξεις των τουριστών προς τη χώρα μας το 2009, όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το ΙΤΕΠ και σημειώνει ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης από τις παραδοσιακές αγορές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τουλάχιστον 4,58%. Μάλιστα επισημαίνει ότι μια συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας θα έχει άμεση επίπτωση στον τομέα της απασχόλησης.
Ειδικότερα μια μείωση των αφίξεων κατά 5%, 10%, 15% θα οδηγήσει σε απώλειες των θέσεων εργασίας για ολόκλητην οικονομία κατά 69.000, 96.000 και 144.000 θέσεις εργασίας αντίστοιχα. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων το ΙΤΕΠ, (με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού), ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2% το επόμενο διάστημα και σημειώνει ότι η παρούσα κρίση διαφέρει από τις προηγούμενες. Στην παρούσα κρίση ο ταξιδιώτης αντιμετωπίζει πρόβλημα για να χρηματοδοτήσει τις διακοπές του, ενώ στην προηγούμενες κυριαρχούσε ο φόβος για την ακεραιότητα του. Για την προστασία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όπως αναφέρει το ΙΤΕΠ απαιτείται σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της προστασίας της απασχόλησης αλλά και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η διεύρυνση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, μείωσης των τελών αεροδρομίων (σπατόσημο, τελών προσγείωσης και διαμονής, κ.α.) καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των τελών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, μείωσης του κόστους της ακτοπλοΐας, μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε επίπεδο που να προσεγγίζει το επίπεδο των ανταγωνιστριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία) κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails