Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Τα δικαιώματα του εργαζόμενου σε περίπτωση απόλυσης!


ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΧΡΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!
<<ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...>>

<<ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...>>
Ο ΝΟΜΟΣ ΛΕΕΙ..:
Ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο:
L Σε περίπτωση σύμβασης ορισμένου χρόνου, μόνο όταν ο εργαζόμενος παραβιάζει υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί στην σύμβαση, απουσιάζει συνεχόμενα και αδικαιολόγητα από την εργασία του ή αποδειχθεί από τον εργοδότη ότι είναι ανεπαρκής στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.
L Μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου (όπου απλά ο εργοδότης μπορεί να μην την ανανεώσει)
L Σε περίπτωση σύμβασης αορίστου χρόνου, η οποία λύεται οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο εργοδότης, εφόσον τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες (δηλ. Κοινοποίηση της απόλυσης και καταβολή της αποζημίωσης).
L Αν ο εργαζόμενος φύγει οικειοθελώς από την εργασία του, δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά δικαιούται δεδουλευμένες αποδοχές, αποδοχές της άδειας και του επιδόματος αδείας και την αναλογία δώρων των εορτών μέχρι την τελευταία μέρα που δούλεψε.

Πότε θεωρείται έγκυρη και πότε άκυρη μια απόλυση:
Για να είναι έγκυρη η απόλυση πρέπει να γίνει γραπτώς γνωστή η απόλυση και ο λόγος της απόλυσης στον εργαζόμενο (ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί ότι δεν προσκρούει σε απαγορευτικές διατάξεις ή ότι ασκείται καταχρηστικά από τον εργοδότη). Επίσης πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο η αποζημίωση, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει εργαστεί.
Η απόλυση θεωρείται άκυρη όταν πρόκειται για: 1) Απόλυση εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό (αν υπήρξαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη απαγορεύεται για μεγαλύτερο διάστημα). 2) Απόλυση συνδικαλιστών ή συνδικαλιστικής δράσης (π.χ. απεργία). 3) Απόλυση εργαζομένων, κατά την περίοδο της στράτευσης τους και για 1 χρόνο μετά την αποστράτευση τους (σε περίπτωση που απολυθεί, ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον 6 μήνες αποζημίωση). 3) Απόλυση ατόμων που έχουν προσληφθεί με νόμους για την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών κ.α. 4) όταν δεν τους έχει καταβληθεί η αποζημίωση μαζί με το έγγραφο της απόλυσης. 5) όταν ο λόγος απόλυσης είναι άσχετος από την εκτέλεση καθηκόντων του εργαζόμενου. 6) όταν ο λόγος απόλυσης αφορά την διεκδίκηση αξιώσεων του εργαζόμενου ή άρνησης του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη. 7) όταν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος απόλυσης (μέσω Επιθεώρησης Εργασίας).
Απόλυση με ή χωρίς...
Για την συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails