Στις 06 Μαρτίου, δημοσιεύτηκε ανάλυση στο 3FVIP.com σχετικά με τη μετοχή της Citigroup η οποία είχε κλείσει εκείνη την ημέρα στο 1 δολάριο καταγράφοντας απώλειες πάνω από 90% από την αρχή της κρίσης. Η στιγμή της αναφοράς στη συγκεκριμένη μετοχή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αυτό που παρατήρησαν οι αναλυτές του 3FVIP.com ήταν ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριάσεων του Μαρτίου ο όγκος συναλλαγών της μετοχής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε απογειωθεί. Η Citi κατέγραφε νέα ιστορικά χαμηλά και την ίδια στιγμή ο δείκτης θετικού προς αρνητικό όγκο, δηλαδή αυτός που δείχνει αν ο όγκος συναλλαγών προκαλείται από ενδιαφέρον για αγορά ή από ενδιαφέρον για πώληση, έδινε θετικές μετρήσεις. Κάποιος τοποθετούνταν έντονα στη μετοχή την ώρα που τα νέα γι' αυτήν ήταν από άσχημα έως τραγικά.
Από την ημέρα που κάναμε τη συγκεκριμένη αναφορά στη μετοχή αυτή έχει ενισχυθεί, σχεδόν, κατά 50%. Ήταν η Citigroup αυτή που εκτοξεύτηκε κατά 38% την Τρίτη και σε “συνεργασία” με την J.P Morgan έβαλαν φωτιά στις τραπεζικές μετοχές και όλες μαζί πυροδότησαν το διεθνές χρηματιστηριακό ράλι που με τόση χαρά έγινε αποδεκτό από την αγορά την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε. (Θυμίζουμε τη τελευταία μας ανάλυση περί “συνταγών” για την επίτευξη χρηματιστηριακών αντιδράσεων όπου τα δύο βασικά συστατικά, αιτία και αφορμή, είναι, στην ουσία, η παρέμβαση και κάποια εντελώς απρόσμενη θετική είδηση, είτε κάποια είδηση θετικότερη ή λιγότερη αρνητική απ' όσο περίμενε η αγορά.)
Είδαμε, λοιπόν, στην τελευταία ανάλυση ότι αφορμή για την τρέχουσα ανοδική αντίδραση ήταν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοίνωσε η Citigroup. Λίγες, μόλις, ημέρες αργότερα, αποκαλύφτηκε ότι αυτός που βρίσκονταν πίσω από την παρέμβαση στη μετοχή ήταν Roberto Hernandez Ramirez. Ο Hernandez είναι ο γενικός διευθυντής της Citigroup, δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης και μεταξύ άλλων πρόεδρος του κέντρου Rockefeller για τις σπουδές Λατινικής Αμερικής στο Χάρβαρντ.
Ο Hernandez κέρδισε, το λιγότερο, 1 εκ δολάρια σε 2 συνεδριάσεις, ενώ είναι άγνωστο πόσες μετοχές αγόρασε μέσω άλλων κωδικών πέραν του προσωπικού του, εταιρικών ή που ανήκουν σε άτομα που βρίσκονται κοντά του, όπως έμπιστοι υπάλληλοι, συνεργάτες, συγγενείς κλπ. Είναι, σίγουρα, ενδιαφέρον, ότι εν μέσω της χειρότερης χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών οι δισεκατομμυριούχοι διευθυντές εταιριών που απολύουν χιλιάδες υπαλλήλους, δε σταματούν να σκέφτονται πώς θα εκμεταλλευτούν τη θέση τους και το σύστημα, για να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι, πως ο Hernandez πέρα από γενικός διευθυντής της Citigroup είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, η οποία, υποτίθεται ότι είναι η κύρια αρμόδιος για να βγάλει τον κόσμο από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση! Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει μία τράπεζα που αναλαμβάνει το ρόλο του διεθνούς σωτήρα, όταν κάποια από τα μέλη της κοιτούν να γεμίσουν την τσέπη τους κερδίζοντας μερικά επιπλέον εκατομμύρια εκμεταλλευόμενα την κρίση, την ώρα που προτείνουν πακέτα βοηθείας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες με τα χρήματα των φορολογούμενων και συνιστούν τη λήψη σκληρών μέτρων εναντίων τους, προκειμένου βοηθηθεί η οικονομία;
Πηγή: Sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου