Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Δύσκολη η επόμενη διετία για τον ελληνικό τουρισμό!!

"Δύσκολα και επώδυνα" θα είναι για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια περίοδο που τα πρώτα παρατράγουδα της διεθνούς κρίσης τον πλήττουν ήδη, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Minoan International College, Νίκος Σκουλάς, πρώην υπουργός Τουρισμού.
Οπως είπε, ήδη υπάρχουν τουριστικοί πράκτορες, κυρίως από κράτη που πλήττονται πιο έντονα από την κρίση, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους για το 2008. "Ας μην περιμένουμε τον από μηχανής Θεό, γιατί δεν πρόκειται να έρθει", προειδοποίησε ο κ.Σκουλάς από το βήμα του 5ου πανελληνίου συνεδρίου του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), ζητώντας -μεταξύ άλλων- άμεση ενίσχυση ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Κατά τον κ.Σκουλά, η μόνη πιθανή οδός διαφυγής για τον ελληνικό τουρισμό στην παρούσα κατάσταση είναι η προσέλκυση ξένων επισκεπτών με υψηλές προδιαγραφές και εισοδήματα, που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση (όπως είναι συνήθως οι σύνεδροι και οι εκθέτες). Αυτό επιτάσσει επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη διεθνή αγορά, με πιο σύνθετη και ποιοτική προσφορά. Επίσης, απαιτείται αυστηρή εποπτεία της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί ότι το κυβερνητικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα διαχυθεί στην πραγματική οικονομία.
Ο ρόλος της μαύρης οικονομίας, το ρούβλι και το ζλότι Οπως τόνισε ο κ.Σκουλάς, στην παρούσα φάση είναι μια διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας που -τρόπον τινά- τη "σώζει": το γεγονός ότι "η μαύρη οικονομία τείνει στο 40%", κάτι που λειτουργεί "σαν ασπίδα". Πάντως, αργά ή γρήγορα, οι κραδασμοί θα φτάσουν και στην Ελλάδα: οι Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες, που αποτελούν σημαντικούς πελάτες για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και οι αναδυόμενες αγορές του ελληνικού τουρισμού, βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, με μείωση εισοδημάτων και αυξανόμενη ανεργία.
Επίσης, το γεγονός ότι τα νομίσματα των εκτός ευρωζώνης χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας υποτιμώνται (πτώση 26,8% για το ρούβλι το τελευταίο πεντάμηνο, 38,7% για το πολωνικό ζλότι και 13% για το ρουμανικό Λέι), καθιστά ακριβότερο το ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, προς όφελος του ανταγωνισμού. Κατά τον κ.Σκουλά, η αγορά των συνεδρίων -που μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό τουρισμό- χρειάζεται πρώτα από όλα αυστηρό επαγγελματισμό.

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Λυπάμαι, αλλά ούτε φέτος σκοπεύω να κάνω διακοπές στην Ελλάδα! Αν δεν έχω μία, θα καταφύγω πάλι στην Ήπειρο.
Θεωρώ ότι οι ξενοδόχοι μας γδέρνουν (90 ευρώ για ένα μέτριο ξενοδοχείο 3 αστέρων είναι πολύ υψηλή τιμή!), οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι κάκιστες και το προσωπικό ανεκπαίδευτο!
Με λίγο περισσότερα χρήματα πήγα πέρσι στην Ελβετία και το φχαριστήθηκα!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Λωτοφάγε!
Ελα καλοκαίρι Κρήτη, βρίσκεις το αντίστοιχο δίκλινο από 20 - 30 ευρώ την μέρα, αν μείνεις μέρες, έχεις και καλύτερη τιμή!
Στα cartel, οι δικοί μας εδώ πληρώνουν πολύ λιγότερα από 20 ευρώ, οπότε με τα παραπάνω τα δικά σου είναι ικανοποιημένοι!
Και δεν κάνω πλάκα, το γνωρίζω από πρώτο χέρι!
Ωρα καλή!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails