Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Κλείνει το Μουσικό Εργαστήρι στο Χουδέτσι Ηρακλείου!!

Λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος" να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των Ζohar Fresco (Kρουστά,18-23/3),Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν( 24 – 29 /3) στη Λευκάδα, και των Pedram Khavar-Zamini(Περσικό Τόμπακ 31/3 – 4/4), Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 – 11/3), και Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 – 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classesμε κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς οι διοργανωτές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος.
Παρόλες τις προσπάθειες για συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι.
Μέχρι φέτος ο βασικός συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια, ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ €35,000 και €45,000 ετησίως για τα 25 – 30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης). Τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε μια περιορισμένη αλλά θετική συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος βοήθησε να πραγματοποιήσουμε 6 σεμινάρια στο χώρο του στη διάρκεια του χειμώνα.
Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου "Λαβύρινθος" που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά καικαθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία. Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας . Και όμως, η πολιτεία αδιαφορεί…. Το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Εάν οποιοσδήποτε αναγνώστης θέλει να εκδηλώσει τη δική του ενόχληση για την εξέλιξη αυτή, ας στείλει ένα σχετικό email διαμαρτυρίας σε κάποια από τις ακόλουθες διευθύνσεις, ή και σε όλες :
1) Περιφέρεια Κρήτης:http://www.crete.gov.gr/contact.asp?id=4&category=19....
2) Νομαρχία Ηρακλείου: nairakl1@otenet.gr ....
3) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου tedk@otenet.gr....
4) Υπουργείο Πολιτισμού: http://www.yppo.gr/0/gcontact.jsp
5) Δήμος Ν.Καζαντζάκη: http://www.dimos-nikoskazantzakis.gr/contact.html ....
Το επίσημο site του "Λαβύρινθου" εδώ:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ
Ἄν παίζανε τουρκογύφτικα ἤ ράπ ὅλο καί κάποιος θά ἐνδιαφερόταν.
Ἄσε πού πλησιάζουν ἐκλογές καί οἱ δήμαρχοι ΔΕΝ ΠΡΟΦΤΑΙΝΟΥΝ γιατί καλλωπίζουν τίς πλατεῖες…

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails