Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Έκθεση-κόλαφος για την ΕΛ.ΑΣ. από την Διεθνή Αμνηστία!!!


Καταγγελίες από την Διεθνή Αμνηστία δέχεται η Ελληνική Αστυνομία, σε μια έκθεση-καταπέλτη που απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή συμπεριφορά της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Νίκολα Ντάκουορθ, «επανειλημμένα αστυνομικοί στην Ελλάδα έχουν κατηγορηθεί για τη χρήση αδικαιολόγητης βίας εναντίον διαδηλωτών ή για στέρηση των δικαιωμάτων τους ενώ βρίσκονται υπό κράτηση». Αφορμή για την έκθεση αυτή , αποτέλεσε το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, που αποτέλεσε το λόγο πίσω από τις γενικευμένες διαδηλώσεις και τα επεισόδια που ακολούθησαν. «Τα περιστατικά αυτά θα έπρεπε να αποτελέσουν τον καταλύτη για κυβερνητική έρευνα που δε θα ασχοληθεί μόνο με τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά γενικότερα με θέματα συστήματος, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και όπλων», ανέφερε η Ντάκουορθ.
«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία για τη σωρεία ισχυρισμών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και για κακομεταχείριση αυτών, που επιβεβαιώνονται από εικόνες που έχουν εμφανιστεί στα διεθνή και εθνικά μέσα ενημέρωσης. »Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων διατάξεων στις ICCPR και ΕΣΔΑ, καθώς και στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Τρόπων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, απαγορεύει τον βασανισμό ή άλλης μορφής κακομεταχείριση και απαιτεί από τα κράτη να διασφαλίζουν ότι θα διερευνώνται με αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τρόπο οι τυχόν ισχυρισμοί για τέτοια μεταχείριση». Παράλληλα, στις 7 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, που διαδήλωναν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, δέχτηκαν χτυπήματα με κλομπ όταν διμοιρία των ΜΑΤ αποτελούμενη από περίπου 20-25 αστυνομικούς επιτέθηκε στο πλήθος. Ενώ γίνεται και αναφορά σε ισχυρισμούς διαδηλωτών ότι αστυνομικοί απείλησαν φραστικά σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών κάνοντας και αναφορές στον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η έκθεση καταλήγει με ένα «σύνολο συστάσεων προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν μείζονα βήματα προόδου ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεών της να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επιβολή του νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails