Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Για βασανιστήρια σε φυλακές της CIA μιλά ο Ερυθρός Σταυρός!!


«Βασανισμούς» υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, διαπιστώνει έκθεση της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, αναφορικά με τις μεθόδους ανάκρισης, επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους, στις φυλακές της CIA.
Το περιεχόμενο της έκθεσης -που χρονολογείται από το 2007- αποκαλύπτει η εφημερίδα Washington Post. Σχετικά με τη φυσική και ψυχολογική βία που ασκήθηκε στις φυλακές της CIA στο εξωτερικό, η έκθεση -βάσει του δημοσιεύματος- αναφέρει ότι μερικές πρακτικές των ΗΠΑ συνιστούν «ωμή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση».
Η απόρρητη έκθεση αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση φυλακισμένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπιστώσεις της Επιτροπής βασίστηκαν στην πρόσβαση που είχε στους 14 «σημαντικότερους» κρατουμένους της CIA, αφού μεταφέρθηκαν το 2006 στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντανάμο της Κούβας.
Στην έκθεση περιγράφονται πράξεις, όπως ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και σε μερικές περιπτώσεις βασανιστήρια εικονικού πνιγμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον πέντε αντίγραφα της έκθεσης δόθηκαν το 2007 στη CIA και σε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. «Η κακομεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν ενώ κρατούνταν από τη CIA, είτε μεμονωμένα είτε μαζί με άλλους, συνιστούσε βασανισμό» καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails