Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!!

Το Κοινωνικό Θέατρο είναι ένας τρόπος έκφρασης και δημιουργίας δρώμενων που παίρνουν τα θέματά τους από την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος να θιχτούν θέματα που αφορούν όλους μας εφόσον έχει να κάνει τόσο με την εξερεύνηση του εσωτερικού μας κόσμου, όσο της κοινωνικής πραγματικότητας που βιώνουμε.
Είναι ένα είδος θεάτρου που ανθίζει ιδιαίτερα στο εξωτερικό,θεωρείται ως σημαντικός τρόπος έκφρασης, κοινωνικής αφύπνισης και θεραπείας και χρησιμοποιείται από πολλούς εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς φορείς και φορείς υγείας.
Η διαδικασία ξεκινάει με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου έκφρασης που καταλήγει σε ένα δρώμενο με θέμα κοινωνικό. Μέσα απʼαυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες καλλιεργούν τις εκφραστικές τους ικανότητες και προβληματίζονται πάνω στο θέμα το οποίο θα παρουσιάσουν επί σκηνής.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης συμμετέχει και το κοινό είτε εκφράζοντας τη γνώμη του πάνω στο θέμα που θίγει το έργο, είτε αντικαθιστώντας για λίγο κάποιον από τους πρωταγωνιστές και εκφέροντας τη γνώμη του.
Την εμψύχωση του εργαστηρίου έχει αναλάβει η Ειρήνη Δελάκη.Είναι πτυχιούχος αγγλικής και αμερικάνικης λογοτεχνίας και υποκριτικής.Εχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής, κινησιολογίας και παιδαγωγικής του θεάτρου στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ινδία βασισμένα στις μεθόδους Στανισλάβσκι, Βαχτάνγκοφ, Γκροτόβσκι και Μποάλ. Έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός και συντονίστρια πολιτιστικών προγραμμάτων κοινωνικού θεάτρου σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλαδα, την Ισπανία, την Αγγλία, την Ιρλανδια, την Ινδία, και το Νεπάλ.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να εκφράσουν τον προβληματισμό τους πάνω σε κοινωνικά θέματα όπως η οικολογία, ο ρατσισμός, οι σχέσεις των δύο φύλων κλπ.
Προτιμούνται συμμετέχοντες που δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί. Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το υλικό του εργαστηρίου και στον επαγγελματικό τους χώρο εφόσον ασχολούνται με την εκπαίδευση, την κοινωνική εργασία κλπ. αφού στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται θεατρικό παιχνίδι και ασκήσεις έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails