Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Εκστρατεία Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας!!


«Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή είναι σαφές: η καθημερινή μας δράση ως καταναλωτές μπορεί να φέρει σπουδαία και χειροπιαστά αποτελέσματα στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Καλούμε όλους τους Έλληνες καταναλωτές να λάβουν μέρος στην εκστρατεία μας για την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και να απαιτήσουν υπεύθυνες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου.
Η εκστρατεία της Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεκίνησε το Μάιο του 2007, με στόχο τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας της Greenpeace σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σύνθημα "Εξοικονόμηση ενέργειας - Καιρός για δράση", ενημέρωσε πάνω από 15.000 καταναλωτές από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2008, για απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που ο καθένας μπορεί να κάνει μέρος της καθημερινότητάς του.
Από αυτούς, πάνω από 5000 «δεσμεύτηκαν» να αναλάβουν δράση ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, εφαρμόζοντας τους 10 + 1 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να εκλύονται στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα λιγότεροι.
Στο επίκεντρο της εκστρατείας για την εξοικονόμηση ενέργειας βρέθηκαν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακά σπάταλου προϊόντος.
Αλλάζοντας μόνο μία λάμπα πυρακτώσεως με μία αντίστοιχη εξοικονόμησης ενέργειας, αποτρέπεται η έκλυση 116 κιλών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ ο καταναλωτής εξοικονομεί 12 περίπου ευρώ το χρόνο από την εξοικονόμηση ρεύματος.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Οικολογικού Σχεδιασμού αποφάσισε την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η στροφή στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα περιορίσει σημαντικά την ανάγκη κατασκευής νέων ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2009 ενώ μετά τους λαμπτήρες θα εξεταστεί η ενεργειακή απόδοση και άλλων προϊόντων, όπως τα κλιματιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails