Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

O μισός πλανήτης θα διψάει το 2030!!!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία και την αυξανόμενη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έκρουσε με ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για καλύτερη διαχείριση του νερού, κατά την πρώτη μέρα του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο μισός πληθυσμός της Γης θα αντιμετωπίσει προβλήματα λειψυδρίας έως το 2030 εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, της αλλαγής του τρόπου ζωής, των κλιματικών αλλαγών, των διατροφικών συνηθειών και της αύξησης της παραγωγής των βιοκαυσίμων.
Παράλληλα επισημάνθηκε πως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ σύμφωνα με την UNSECO η αύξηση του πληθυσμού και η αυξημένη της παραγωγής ενέργειας, ειδικότερα με τα βιοκαύσιμα, συμβάλλουν στην άνοδο της ζήτηση για νερό.
«Η σωστή διακυβέρνηση είναι πολύ πιο σημαντική για τη διαχείριση του νερού, καθώς παρουσιάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ανεπάρκεια. Η αντιμετώπιση της φτώχειας εξαρτάται και από την ικανότητά μας να επενδύσουμε σε αυτές τις πηγές» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Κοσίρο Ματσουούρα. «Ισχυρό καύσιμο που κινεί πολέμους και συγκρούσεις» χαρακτήρισε τη λειψυδρία ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Στο φόρουμ, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, συμμετέχουν 15.000 χιλιάδες ακτιβιστές, πολιτικοί μηχανικοί, καλλιτέχνες, δήμαρχοι, βουλευτές, ανώτατοι άρχοντες και στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες σχετικά με την συντήρηση, τη διαχείριση και την προμήθεια του νερού. Οι κλιματικές αλλαγές και ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι τα θέματα κλειδιά που κυριαρχούν στη φετινή ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails