Οι Έλληνες, ενώ είναι εκτεθειμένοι σε παράγοντες κινδύνου που επιδρούν βλαπτικά στην υγεία, αγνοούν την πρόληψη των ασθενειών με συνέπεια να χάνουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής. Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΔΟΕΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, «Πρόληψη: Μία πρόταση ζωής», με στόχο την προαγωγή της υγείας, με την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας και ασφάλισης στους χώρους απασχόλησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που επιδρούν βλαπτικά στην υγεία είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής αγωγής και το στρες.
Τα άτομα που τρέφονται σωστά, δεν καπνίζουν, γυμνάζονται τακτικά και διαχειρίζονται σωστά το στρες κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια επιπλέον ζωής, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής του ΕΔΟΕΑΠ, ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ιατρικής και διευθυντής του ΙΚΠΙ, Γιάννης Τούντας. Σύμφωνα με στοιχεία της πανελλαδικής μελέτης του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Hellas Health I», το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών στην Ελλάδα δηλώνουν σωματικά αδρανείς, ενώ το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Συγκεκριμένα, το 49,9% των ενηλίκων ανδρών και το 30,8% των ενηλίκων γυναικών καπνίζουν σε καθημερινή βάση.
Επίσης, αυξημένη παρουσιάζεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών, ενώ μειωμένη εμφανίζεται η κατανάλωση δημητριακών (ιδιαίτερα δημητριακών ολικής άλεσης), φρούτων, λαχανικών και ψαριών, με αποτέλεσμα η διατροφή του ελληνικού πληθυσμού να απέχει σημαντικά από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής. Εξάλλου, το 56% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ το 46,2% των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών δεν έχει κάνει μαστογραφία κατά την τελευταία τριετία. Πάνω από το 70% των γυναικών σε περιεμμηνοπαυσιακή ηλικία δεν έχει μετρή
σει ποτέ την οστική πυκνότητα- εξέταση αναγκαία για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης- ενώ το 69% των ανδρών, ηλικίας 45-54 ετών και το 45% στις ηλικίες άνω των 65 ετών δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση PSA για τη έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, το 85% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών δεν έχει κάνει ποτέ προληπτική εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από συχνές χρόνιες αρρώστιες, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία κλπ. Το 25% των Ελλήνων είναι υπερτασικοί και από αυτούς το 10% παραμένει αδιάγνωστο, το 9% χωρίς θεραπεία, το 66% με ανεπαρκή θεραπεία και μόνο το 15% είναι σωστά ρυθμισμένο.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο σακχαρώδη διαβήτη, όπου υπολογίζεται ότι, από τους 900.000 Έλληνες διαβητικούς, οι 400.000 είναι χωρίς αγωγή και μόνο οι 250.000 είναι σωστά ρυθμισμένοι. Το 27,2% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει μετρήσει ποτέ τη χοληστερόλη του (42% στις ηλικίες 25-34), ενώ οι οδηγίες συνιστούν μία πρώτη μέτρηση μετά τα 20 έτη και, τέλος, το 15,1% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει καν μετρήσει την αρτηριακή του πίεση. Έτσι, ενώ η χώρα μας μέχρι τη δεκαετία του ΄90 είχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα στον κόσμο και το 1991 βρισκόταν στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το 2006 κατατασσόταν στη 10η θέση.
2 σχόλια:
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου και είναι κρίμα... Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ετήσιο τσεκ απ κάθε χρόνο. Να βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας, να τρώμε περισσότερο υγιεινά...
Να σαι καλά!
Alla 10 xronia apo to agxos ,alla 10 apo tin xalia nosokomiaki perithalpsi....paidia den mas menei polu kairos
Δημοσίευση σχολίου