Σε κοινοτική επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα βρίσκεται από χθες η Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία).
Το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων υιοθέτησε χωρίς συζήτηση (σημείο Α) και επίσημα τα κείμενα με τις συστάσεις για τις 4 χώρες. Πρόκειται στην ουσία για επιβεβαίωση της κατ΄ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 4 Απριλίου στην Πράγα, στην άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN της Ε.Ε. Οι συστάσεις θα αποσταλούν στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τα οποία θα κληθούν να λάβουν μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η ημερομηνία συμμόρφωσης για κάθε χώρα είναι διαφορετική, ανάλογα με το ύψος της υπέρβασης των ελλειμμάτων.
Η Ελλάδα, που έχει το μικρότερο έλλειμμα, οφείλει να συμμορφωθεί μέχρι το τέλος του 2010, η Γαλλία και η Ισπανία το 2012 και η Ιρλανδία που βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση το 2013. Οι συστάσεις του Συμβουλίου Υπουργών βασίζονται πλήρως στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκαν στο ECO-FIN στις 25 Μαρτίου. Ειδικότερα, η χώρα μας καλείται, μεταξύ άλλων, να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010 με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο, δηλαδή με λήψη μόνιμων και διαρθρωτικών μέτρων. Καλείται επίσης να επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους προς την κατεύθυνση του σημείου αναφοράς της ΟΝΕ (60% του ΑΕΠ), να βελτιώσει την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που κοινοποιούνται στην Κοινότητα και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των συστημάτων σύνταξης και υγείας.
Οι συστάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που ανεβάζουν το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 στο 5% του ΑΕΠ (από 3,4% που εκτιμούσε η Κομισιόν τον περασμένο Ιανουάριο).
Δεν λαμβάνουν επίσης υπόψη τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που θα δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή Δευτέρα. Από τις προβλέψεις της Κομισιόν θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω χειρισμοί της κυβέρνησης, δηλαδή το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να πάρει μέχρι το καλοκαίρι. Το κρίσιμο ραντεβού με τους κοινοτικούς θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, όπου θα κριθούν τα μέτρα της κυβέρνησης και η επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων για το 2009. Σε περίπτωση που τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή, τότε η Κομισιόν μπορεί να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο της κοινοτικής επιτήρησης που είναι η στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό σημαίνει υποβολή εκθέσεων, οι οποίες θα εξετάζονται ανά τρίμηνο, ώστε να καταγράφεται η πορεία διόρθωσης του ελλείμματος.
1 σχόλιο:
μια ζωή σε επιτήρηση θα είμαστε!
καλημέρα
Δημοσίευση σχολίου