Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Πολύ μεγάλο το ποσοστό των παιδιών που δεν τελειώνουν το Γυμνάσιο στην Κρήτη!!

Ενα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα της ελληνικης εκπαίδευσης είναι το μεγάλο ποσοστό των μαθητών που δεν τελειώνουν το Γυμνάσιο, δηλαδή την κατά το Σύνταγμα 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το ποσοστό αυτό στην Κρήτη, όπως διαπίστωσε στη διδακτορική της διατριβή η Μαρία Λαρίου-Δρεττάκη –η οποία εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1991, και η οποία αφορούσε τα σχολικά έτη 1981/2-1983/04–είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Κρήτη.- Το μεγαλύτερο ποσοστό (19,5%) των παιδιών που δεν πήραν απολυτήριο Γυμνασίου διαρρέει στη διάρκεια των τριών ετών.
Τα στοιχεία για τα σχολικά έτη 2003/04 και 2005/06:
- Ένα μικρό ποσοστό (1,9%), παρόλο ότι παρέμεινε μέχρι και την Γ΄ τάξη Γυμνασίου δεν προσήλθε στις εξετάσεις.
- Ένα σημαντικό ποσοστό (6,2%) απορρίφθηκε στις εξετάσεις για το απολυτήριο Γυμνασίου.
- Συνολικά το 27,1% των μαθητών που ήταν εγγεγραμμένοι στην Α΄ τάξη Γυμνασίου το 2003/04, δεν πήρε απολυτήριο Γυμνασίου στη λήξη του σχολικού έτους 2005/06, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο (18,5%) για το Σύνολο Χώρας. Το ίδιο -και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό-ισχύει για το αντίστοιχο ποσοστό στο νομό Ηρακλείου (32,4%, σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου του Συνόλου Χώρας).
Και αν ακόμα υποθέσουμε ότι ένα ποσοστό αυτών που απορρίφθηκαν στην Γ΄ τάξη θα πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου, και πάλι το ποσοστό των παιδιών που δεν τελειώνουν το Γυμνάσιο στην Κρήτη, ίσως ξεπερνά το 25% και στο νομό Ηρακλείου το 30%...
- Τα ποσοστά όλων των κατηγοριών μαθητών που δεν πήραν απολυτήριο Γυμνασίου στα αγόρια είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στα κορίτσια τόσο στην Κρήτη όσο και στο νομό Ηρακλείου και στο Σύνολο Χώρας.
- Οι μεγάλες αποκλίσεις των ποσοστών αυτών που δεν τέλειωσαν το Γυμνάσιο στην Κρήτη και (περισσότερο) στο νομό Ηρακλείου από τα ποσοστά στο Σύνολο Χώρας, είναι εντονότερες στα κορίτσια απ’ ό,τι στα αγόρια, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα. Τα ίδια είχαν διαπιστωθεί διατριβή που προαναφέρθηκε.
Όλα τα παιδιά με παλιννοστούντες γονείς και η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με αλλοδαπούς γονείς θα μείνουν και θα σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας. Κατά συνέπεια για όλα αυτά τα παιδιά, όπως και για τα παιδιά με γηγενείς γονείς, ισχύει η διάταξη του Συντάγματος για την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δυστυχώς 25 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της διάταξης αυτής, τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά.
Προκειμένου όλα τα παιδιά να τελειώνουν τουλάχιστον την 9ρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (η οποία θα πρέπει να γίνει 12χρονη) επιβάλλεται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων από την Πολιτεία για να εκλείψει το φαινόμενο αυτό, το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το γυμνάσιο να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και στη ζωή τους γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails