Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ελληνική επιτυχία στην Ρομποτική Χειρουργική!

Του Θεόδωρου Γιάνναρου*
Ένα μεγάλο βήμα για την ιατρική επιστήμη καταγράφεται πλέον από το ενεργητικό Ελλήνων επιστημόνων.
Tην Δευτέρα δύο Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με επιτυχία, η πρώτη εμφύτευση τεχνητού δίσκου στην Ευρώπη σε ασθενή ηλικίας 37 ετών για την αντιμετώπιση δισκοπάθειας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης με την μέθοδο της πλάγιας προσπέλασης.
Ο ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο την επομένη τρεις Μαρτίου σε άριστη κατάσταση, περιπατητικός και πλήρως αποκατεστημένος.
Η επέμβαση έγινε από τον Διευθυντή του τμήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, χειρουργό κ. Νικόλαο Μπενάρδο και τον χειρουργό κ. Μιχαήλ Τζερμιαδιανό.
Η Ρομποτική χειρουργική είναι τμήμα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης (minimal invasive surgery MIS). Πραγματοποιούνται επεμβάσεις, όπως η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή με τοπική αναισθησία.
Δηλαδή, δισκεκτομή μέσω τομής μισού εκατοστού χωρίς γενική νάρκωση, ενδοδισκική θεραπεία με τη χρήση LASER καθώς και ελάχιστα επεμβατικές σπονδυλοδεσίες.
Με την ενδοσκοπική χειρουργική και την εμφύτευση τεχνητού δίσκου αποφεύγονται οι κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ανοιχτή δισκεκτομή, μικροδισκεκτομή και οπίσθια σπονδυλοδεσία.
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις κήλης δίσκου ακόμη και σε αυτές με αποκομμένο κομμάτι δίσκου ή σε δισκοκήλη που εντοπίζεται στο τρήμα από το οποίο εξέρχεται το νεύρο...
Με τις μεθόδους αυτές περιορίζεται η σπονδυλοδεσία. Όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί, το τμήμα Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειάς της με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS), όπως είναι η ρομποτική σπονδυλοδεσία με τη χρήση ειδικού χειρουργικού ρομπότ σπονδυλικής στήλης SpineΑssist, για τη μέγιστη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων καθώς και η πλάγια διασωματική σπονδυλοδεσία (XLIF) και η αξονική σπονδυλοδεσία από τον κόκκυγα (AXIALIF).
Όλες αυτές οι μικροεπεμβατικές χειρουργικές τεχνικές (MIS) έχουν σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού χρόνου, του τραυματισμού των ιστών, της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου, του χρόνου νοσηλείας και του χρόνου αποκατάστασης. Έτσι ο ασθενής μπορεί να εξέλθει αυθημερόν από το νοσοκομείο και σε λίγες μόνο ημέρες να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.
*Ο Θεόδωρος Γιάνναρος είναι Μοριακός & Πυρηνικός Βιολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Μοριακής Γενετικής Geno-Type
Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Μεταβολισμού MEDIFIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails